Diğer Haberler
Karşılıksız çekle çiftçileri dolandırma olayları arttı
Dolandırıcıların özellikle bankaların kapalı olduğu hafta sonlarında üreticilere gittiklerini vurgulayan Akdeniz, yapılan dolandırıcılığı şöyle anlattı:
“En yaygın yaptıkları şey şu. Bankalardan bilgi almasınlar diye genelde hafta sonları, bir TIR’la tarlaya gidiyorlar. Altı ay, bir sene emek ve para harcanan ürün için çiftçiye teklif götürüyorlar. Ürünün rayiç değeri 100 liraysa, çiftçiye, ‘Ben şöyle iş yaptım, şu kadar güvenilir adamım. Malını 120 liraya alırım’ diyorlar.
Hemen peşinden, ‘Ama’ diyorlar, ‘Yarısını peşin veririm, yarısına da üç aylık çek veririm.’ Çiftçi peşin parayı görünce ikna oluyor. Çiftçiye 60 lira peşin, 60 liralık da çek veriyorlar. 100 liralık malı 60 liraya almış oluyorlar. Çünkü çek karşılıksız çıkıyor. Bu yine de iyi, fiyat iyi diye düşünerek hiç peşinat almadan ürününü verenler o kadar çok ki...
Altı ay, bir sene uğraşarak heba edilen o ürünün, bu tür zararlardan korunmasının karşılığı üç- beş lira. Çiftçi, bir tane çek raporu alsa kanmayacak. Çek ve risk raporunu alsa görecek ki karşı taraf bir kuruşluk vadeli mal satılacak bir kişi değil.Lütfen üreticiler KKB’den çek ve risk raporu alarak mallarını öyle vadeli olarak satsınlar.”