Maliye Postası Dergisi
KARŞI TARAF VEKALET ÜCRETİNİN VERGİLENDİRİLMESİ
Avukatların ifa ettikleri hizmet, müvekkilleriyle vekalet ilişkisi içinde ve belirli bir sözleşmeye göre yerine getirilir. Avukatların ifa ettikleri hizmetten alacakları bedel de müvekkilleriyle aralarında yapılacak sözleşme ile serbestçe belirlenebilmektedir. 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun 164. ve 166. maddeleri esasında birisi müvekkil ile avukat arasında ifa edilen sözleşme ile belirlenen ücret olmak üzere diğeri davayı kaybeden tarafa yükletilen avukatlık ücreti olmak üzere iki ayrı ücret belirlemiştir. Yazımızda 6100 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 323. maddesinde de belirtilen davadan haksız çıkan tarafa yüklenecek mahkeme masraflarından olan karşı taraf vekalet ücretinin vergilendirilmesini inceleyeceğiz.
1.Vergilendirme
1.1.Gelir Vergisi Yönünden
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 65. maddesinde, serbest meslek kazancı her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazanç olarak tanımlanmıştır. Aynı maddede serbest meslek faaliyeti de; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılması olarak tanımlanmıştır.
Aynı Kanun’un 67. maddesi serbest meslek kazancına nasıl ulaşılacağını; bir hesap dönemi içinde serbest meslek faaliyeti karşılığı olarak tahsil edilen para ve ayınlar, diğer suretlerle sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerden, serbest meslek faaliyeti dolayısıyla yapılan giderlerin indirilmesinden sonra kalan fark olarak belirtmiştir.
Bu noktada, avukatların müvekkilleriyle yaptıkları vekalet sözleşmesi gereği müvekkillerine verdikleri hizmet serbest meslek faaliyeti çerçevesinde verilen bir hizmet olup bu hizmet karşılığı elde edilen kazanç serbest meslek kazancıdır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
