Maliye Postası Dergisi
KAMUDAKİ TAŞERON İŞÇİLERİN KADROYA ALINMASI SÜRECİ
Kamuda çalışan taşeron işçiler sonunda kadroya geçiyor. Yıllardır kadroya geçmenin hayalini kuran ve bu yolda mücadele veren taşeron işçiler kadro haklarını kazandılar. Cumhurbaşkanı tarafından ilk olarak müjdelenen haber, daha sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından detaylandırıldı. Bakan Sarıeroğlu, taşeron işçilerin kadroya geçişlerinin nasıl olacağını ve ne şekilde ne kadar zamanda olacağına dair açıklamalar yaptı. Yaklaşık 900 bin taşeron işçisinin kadroya alınacağı açıklamasını yapan hükümet uygulamanın yasal zemine oturtulması için çalışmalarını sürdürüyor.
Ancak, yine de bu konuda kamuoyunun merak ettiklerini bu yazımızda açıklamaya çalışacağız. Taşeron işçilerin kadro düzenlemesinde neler var? Bütün taşeron işçiler yeni düzenlemeye dahil mi? Kadroya geçebilmek için hangi şartları sağlamak gerekiyor? Taşeron işçiler sınava girecek mi? Maaşlar/ücretler artacak mı? Düzenleme 2018'e yetişecek mi?
İşte kamudaki taşeron işçilerin kadroya alınmaları süreçleri ile ilgili merak edilenler.
Taşeron Nedir?
Genel bir tanımlama yapmak gerekirse; taşeron (veya tali işveren, alt işveren, alt işletici gibi isimler ile de anılan), birçok durumda bir işin veya işin bir kısmını gerçekleştirmek ya da işverenin sözleşmesindeki tüm yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla anlaşma imzalayarak üstlenen diğer yüklenicidir.
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 2. Maddesinde; “Bir işverenden, işyerinde yürüttüğü mal veya hizmet üretimine ilişkin yardımcı işlerinde veya asıl işin bir bölümünde işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren işlerde iş alan ve bu iş için görevlendirdiği işçilerini sadece bu işyerinde aldığı işte çalıştıran diğer işveren ile iş aldığı işveren arasında kurulan ilişkiye asıl işveren-alt işveren ilişkisi denir.” tanımlaması yapılmaktadır.
İş Mevzuatına göre taşeron/alt işveren; asıl işverenden iş alan gerçek ve tüzel kişiye alt işveren/taşeron denilmektedir.
Bir taşeronun yaptığı iş için en yaygın kullanım alanı yapı işleri ve genellikle inşaat mühendisliği iken, günümüzde taşeronlar için iş fırsatları çok daha geniş bir alana yayılmıştır.