Maliye Postası Dergisi
KAMU İHALELERİNDE TEHLİKELİ İŞLERDE ÇALIŞANLARIN MESLEKİ EĞİTİMİ BELGELİ OLMASI GEREKMEKTEDİR
İsmail ŞENTÜRK
GİRİŞ
Kamu ihaleleri ve iş kazaları ülkemizin kamuoyununda sıklıkla yer almakta olan konulardır. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu iş yaşamındaki bu sorunların çözülmesi amacıyla önemli yenilikler getirmiştir. Bu Kanundaki düzenlemeler uyarınca bazı işverenler çalıştırmakta oldukları işçilere iş sağlığı ve güvenliği kapsamındaki önlemleri almak zorundadır.
Yine işçilere iş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili getirilen düzenlemelerden bir başkası da 3308 sayılı Mesleki Yeterlilik Kanunu çerçevesinde mevzuatımıza katılan tehlikeli ve çok tehlikeli işler kavramıdır.
Kamu İhale Kanunu gerçekleştirilen ihalelerde gerçekleştirilen ihalelerde de sonuç olarak işçi çalıştırıldığı için iş güvenliği iş kazaları konuları yoğun bir biçimde gündemde olmaktadır.
Makalemizin konusunu kamu ihalelerinde tehlikeli ve çok tehlikeli işlerde çalışanlar ile ilgili düzenlemeler teşkil edecektir.
TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLER KAVRAMININ İŞ MEVZUATI ÇERÇEVESİNDE AÇIKLANMASI
Çalışma hayatında çalışan işçiler hatta zaman zaman işverenler çeşitli kazalarla karşı karşıya kalabilmektedir. Ve çalışanların karşılaştıkları bu iş kazalarında işverenin sorumlulukları çalışma hayatında sürekli olarak yeni düzenlemelere yer verilmesine sebebiyet vermektedir.
Ülkemizde işçi-işveren ilişkilerini düzenleyen kuralların başında 4857 sayılı İş Kanunu gelmektedir. 2003 yılında yürürlüğe giren İş Kanunu, beraberinde özellikle iş sağlığı ve güvenliği başta olmak üzere kadın ve çocuk istihdamı ve ağır ve tehlikeli işlere yönelik bir çok tebliğ, yönetmeliği de getirmiştir.
Gerek 4857 sayılı yeni İş Kanunu gerekse de devamında çıkartılan yönetmelik ve tüzüklerin ortak amacı AB ve İLO kriterlerine uyum sağlamak olarak görülmektedir.
30.06.2012 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan ve 30.12.2012 tarihi itibarıyla yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) Kanunuyla, kanununda belirtilen istisnalar hariç kamu veya özel sektör ayrımı yapılmaksızın çırak ve stajyerler de dahil olmak üzere tüm istihdam edilenler kapsam içerisine alınmış, 6331 sayılı kanun ve 89/391/ EEC sayılı Avrupa Birliği Konsey Direktifi esas alınarak bir çok yeni yönetmelik düzenlenmiş ve Kamu kurumları ile özel sektör işyerlerine yeni yükümlülükler getirilmiştir.
6331 sayılı Kanunda, daha önce İş Kanunu 85.maddesinde düzenlenen mesleki eğitim alma zorunluluğuna da, önceki “ağır ve tehlikeli işler” ifadesi yerine “tehlikeli ve çok tehlikeli işler” ifadesi kullanılarak yer verilmiştir. 6331 sayılı Kanun’un 17’nci maddesindeki düzenleme uyarınca mesleki eğitim alma zorunluluğu bulunan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde, yapacağı işle ilgili mesleki eğitim aldığını belgeleyemeyenler çalıştırılamayacaktır.
Yine aynı maddedeki düzenleme uyarınca tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde; yapılacak işlerde karşılaşılacak sağlık ve güvenlik riskleri ile ilgili yeterli bilgi ve talimatları içeren eğitimin alındığına dair belge olmaksızın, başka işyerlerinden çalışmak üzere gelen çalışanlar işe başlatılamaz.
KAMU İHALELERİNDE TEHLİKELİ VE ÇOK TEHLİKELİ İŞLER HANGİLERİDİR?