Maliye Postası Dergisi
KAMU İHALELERİNDE ÖZEL SEKTÖRE GERÇEKLEŞTİRİLEN İŞLERİN İŞ DENEYİM OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
H.Bahadır BARÇIN
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu özel nitelikli olarak bu alanı düzenleyen Kanunlar olarak; 4734 sayılı Kanun kamu idarelerinin gider gerçekleştiren alımlarını, 2886 sayılı Kanun ise kamu idarelerine gelir getirici taşınmaz ve taşınır satım ve kiralamalarının usul ve esaslarını düzenlemektedir.
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki ihaleler için kritik belgelerden birisi de iş deneyim belgesidir. Ancak bu belgeye kamu ihalelerine yeni katılacak bir şirketin sahip olması mümkün değildir.
Bu noktada özel sektöre gerçekleştirilen işlerin kamu ihalelerinde iş deneyim belgesi yerine geçip geçmeyeceği sorusu akıllara gelmektedir. Özel sektöre gerçekleştirilen işlerin kamu ihalelerinde iş deneyim olarak geçerli olup olamayacakları; söz konusu işin mal, hizmet ve yapım işi olmasına göre değişiklik göstermekte olup, makalemizin konusuu teşkil edecektir.
KAMU İHALELERİNDE İŞ DENEYİM BELGELERİ
Kamu kaynakları ile sağlanan devlet ihtiyaçlarının sağlanması sürecinde; kamu bir taraftan en uygun fiyata alım yapmaya çalışırken bir taraftan da en tecrübeli gerçek veya tüzel kişiden alım yapmayı amaçlamaktadır.
Kanun koyucu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun da daha nitelikli ve deneyimli firmalardan alım yapılabilmesi amacıyla “İhaleye katılımda yeterlilik kuralları” başlıklı 10’uncu maddesinde mesleki ve teknik yeterlilik belgelerini düzenlemiştir.