Maliye Postası Dergisi
KAMU İHALE MEVZUATINDA İHALELERE KATILMAKTAN YASAKLAMA HALLERİ
Selçuk ÖNCÜL
Malumları olduğu üzere; kamu hukukuna tâbi olan veya kamunun denetimi altında bulunan veyahut kamu kaynağı kullanan kamu kurum ve kuruluşlarının yapacakları ihalelerde uygulanacak esas ve usulleri düzenleyen 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu İhale Kanununa göre yapılan ihalelere ilişkin sözleşmelerin düzenlenmesi ve uygulanması ile ilgili esas ve usulleri düzenleyen 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu 01.01.2003 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu iki Kanunun yürürlüğe girmesi ile beraber 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda kamu harcaması gerektiren ve idarelerin kullanımında bulunan her türlü kaynaktan karşılanan mal veya hizmet alımları ile yapım işlerine ilişkin hükümler kaldırılmıştır. Devlet İhale Kanunu; satım, hizmet, yapım, kira, trampa, mülkiyetin gayri ayni hak tesisi ve taşıma işleri gibi kamuya gelir getiren ihalelerde uygulama alanı bulmuştur.
Bu üç Kanun da gerek mevzuatın uygulanması esnasında oluşan eksikliklerin tespit edilmesi gerekse Avrupa Birliğine üyelik sürecinde açılan ve AB müktesebatı fasıl başlıklarından olan 5’inci fasıl “Kamu Alımları” faslının uygulanması amacıyla birçok değişikliğe uğramış, bununla birlikte hâlihazırda Kamu İhale Mevzuatının temel Kanunları olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu üç Kanunun içerisinde önemli bir yere sahip olan ve aynı zamanda birçok ihalede dava konusunu oluşturan ihalelere katılmaktan yasaklama kararları karşımıza çıkmaktadır. İhalelere katılmaktan yasaklama kararı; ihale sürecinde Kanunda belirtilen yasak fiil veya davranışlarda bulunanlar, üzerine ihale yapıldığı halde mücbir sebep halleri dışında usulüne göre sözleşme yapmayanlar veya sözleşmenin uygulanması sırasında Kanunda belirtilen fiil veya davranışlarda bulunanlar hakkında uygulanan, yine Kanunda alt ve üst limitleri belirtilen süreler kadar kamu ihalelerine katılmasını engelleyen bir mekanizma olarak tanımlayabiliriz.
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Halleri