Maliye Postası Dergisi
İZAHA DAVET MÜESSESESİNİN SAHTE VEYA MUHTEVİYATI İTİBARİYLE YANILTICI BELGE KULLANAN MÜKELLEFLER NEZDİNDE UYGULANABİLİRLİĞİ
Vergi usul hukukumuzda yer alan pişmanlık müessesesi vergi zıyaına sebebiyet verilen fiillerin kendiliğinden idareye bildirilerek zamanında beyan ve ödenememiş verginin hesaplanacak zammıyla birlikte ödenmesi halinde vergi zıyaı cezası kesilmeyeceğini ve 359 uncu madde hükümlerinin uygulanmayacağını düzenlemekte olup müessese, herhangi bir surette idarenin ıttılaına giren olaylar hakkında uygulanmamaktadır.
Öte yandan, İdarenin verginin zıyaa uğramış olabileceğini harici karinelerle tespit ettiği hallerde vergi incelemesi veya takdir işlemlerine başlanılmadan önce mükelleflerin konuya ilişkin görüşlerini alabilmesi için yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Bu kapsamda, vergiye gönüllü uyumun artırılması amacıyla, haklarında henüz vergi incelemesine başlanılmamış veya takdir komisyonuna sevk edilmemiş mükellefler için izaha davet müessesesi düzenlenmiştir.
Vergi Usul Kanunun 370 inci maddesinde yapılan düzenleme ile vergiye gönüllü uyumun artırılması amaçlanmıştır. İzaha davet, idarenin verginin ziyaa uğramış olabileceğini harici karinelerle tespit ettiği hallerde, haklarında vergi incelemesine veya takdir işlemlerine başlanılmamış mükelleflerden yetkili merciler tarafından izahat talep edilmesidir.
Yapılan düzenlemeyle, verginin ziyaa uğramış olabileceğine yönelik bir ön tespit bulunması durumunda mükelleflerin izaha davet edilebilmesi ve vergiyi ziyaa uğrattığını kabul edip madde kapsamında beyanname vererek tahakkuk eden vergiler ile “izahat zammını” süresinde ödeyen mükelleflere, vergi ziyaı cezasının %20 oranında kesilmesi öngörülmektedir.
Makalemizde genel olarak izaha davet müessesesi açıklandıktan sonra sahte ve muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanan mükelleflerin ne şekilde müesseseden yararlanabileceği ve müessesenin uygulanabilirliği irdelenecektir.
MALİYE BAKANLIĞINCA İZAHA DAVET KAPSAMINA ALINAN KONULAR