Maliye Postası Dergisi
İŞVERENCE İŞTEN AYRILIŞ BİLDİRİMİ VERİLMEDİĞİNDE İŞ SÖZLEŞMESİ FESHEDİLMEMİŞ Mİ SAYILACAK?
Son zamanlarda kimi işverenlerin, işten çıkarmak için usulüne uygun tebligat yaptıkları işçilerini, daha az işçilik alacaklarına razı etmek için işten çıkarmadıkları, işten çıkarmayı erteledikleri bu dönemde de sanki o işçi ile ücretsiz izin konusunda anlaşmışlar gibi ücret ödemedikleri, görülmektedir. İş sözleşmesinin ne zaman feshedildiği, ücretsiz iznin geçerliliği, uzun süreli ücretsiz izinlerin ne anlama geldiği, işten ayrılma bildirgesinin anlamı, bu uygulamanın geçerliliği, makalemizin konusudur.
İŞ SÖZLEŞMESİ NASIL FESH EDİLİR?
İş Sözleşmeleri Fesih Bildirimi İle Feshedilir
İş sözleşmelerinde fesih bildiriminde bulunma hakkı, kural olarak her iki tarafa da tanınmıştır. Hukuki niteliği itibariyle fesih bildirimi yenilik doğuran bir hak olduğundan beyanın karşı tarafa ulaşması ile sonuç doğuracağından karşı tarafın kabulüne gerek yoktur.
Bozucu yenilik doğurucu bir hakkın kullanımı olan fesih bildirimiyle iş sözleşmesi sona ereceğinden, bildirimin belirli ve açık şekilde yapılması gerekmektedir. Bu nedenle fesih bildiriminde bulunan tarafın sözleşmeyi sona erdirme isteğinin açıkça anlaşılması gerekmektedir. Bunun için sözleşmeyi sona erdirme iradesi açıkça anlaşılmayan teklif veya soru şeklindeki beyanlar fesih bildirimi sayılamaz.
Fesih bildirimi tek taraflı bir irade beyanı olup, bu beyan belirsiz süreli hizmet sözleşmelerinde süre verilerek sözleşmenin sona erdirilmesinde kullanılabileceği gibi belirli ya da belirsiz süreli sözleşmelerin haklı nedene dayanarak, işçi veya işveren tarafından süre verilmeksizin sona erdirilmesinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle iş sözleşmelerinde fesih bildirimi, sözleşmeyi belirli bir sürenin geçmesiyle ya da derhal sona erdiren, karşı tarafa yöneltilmesi gerekli tek taraflı bir irade beyanı olup muhataba ulaşması ile sonuç doğurur. Diğer bir ifade ile her iki tarafın ortada bir feshin varlığı konusunda anlaşmalarına, uzlaşmalarına gerek yoktur. Bir tarafın iş sözleşmesinin feshine ilişkin iradesini diğer tarafa bildirmesi, yeterlidir.
Fesih beyanının tek taraflı geri alınarak hükümsüz kılınması da söz konusu olmaz.
Fesih Bildiriminde Açık Bir Şekilde Fesih Kavramının Geçmesi Gerekmez