Maliye Postası Dergisi
İŞVEREN ÜCRET DESTEĞİ
Faruk YÜKSEL
Ekonomik büyümenin devamlılığının çok önemli olduğunun anlaşıldığı günümüzde; işverenler üzerindeki işçilik maliyetlerinin çok ağır olduğu, bu durumun kayıtdışı istihdamı yaygınlaştırdığı ve istihdamın arttırılmasını engellediği sık sık ifade edilmekte, tartışılmaktadır. Ülkemizde son dönemde yaşanan döviz dalgalanması işçilik maliyetlerinin yüksekliği ve işsizlik konusunun daha çok gündeme gelmesine yol açmıştır.
İşverenler üzerindeki işçilik maliyetlerinin azaltılarak işsizlik oranının düşürülmesi ve ekonomik büyümenin hızlandırılması için farklı teşvik uygulamalarına gidilmektedir. Bu yöndeki uygulamalara ilave olarak 7166 sayılı Kanun ile 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa yapılan ek ile yeni bir ücret desteği uygulaması getirilmiştir. Yazımızda söz konusu destek uygulamasının kapsamı ve hesaplanmasına ilişkin açıklamalar yapılacaktır.
1. DESTEK UYGULAMASININ KAPSAM VE ŞARTLARI
Bilindiği üzere 7103 sayılı Vergi Kanunları İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 4447 sayılı Kanuna geçici 19. madde eklenmiştir. Anılan düzenleme ile işverenlere prim desteği sağlanması ve sağlanan prim desteğinin işsizlik fonundan karşılanması yönünde bir uygulama getirilmiştir.
7166 sayılı Kanun ile getirilen ücret desteği de ile 4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesine yapılan ek ile hayata geçirilmiştir. Yeni uygulanan ücret desteği 4447 sayılı Kanunun geçici 19. maddesi kapsamında uygulanan prim desteğine ilave olarak getirilmiştir. Yani işverenler hem prim desteğinden hem de ücret desteğinden faydalanacaktır.
Söz konusu ücret desteğinden 01/02/2019 – 30/04/2019 tarihleri arasında işe alınan işçiler için faydalanılabilecektir.
Ücret desteğinden faydalanılabilmesi için sigortalının işveren tarafından 2017 Aralık ayı ile 2019 Ocak ayları arası dönemde bildirimde bulunulan en az sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması gerekmektedir.
Söz konusu şartları örnekler ile açıklayalım:
Örnek – 1:
(A) işverenin 2017 Aralık ayı ile 2019 Ocak ayları arası dönemde bildirdiği en az işçi sayısı 7’dir. 2019 Şubat ayında var olan 7 işçisine ilave olarak alacağı işçi için ücret desteğinden faydalanabilecektir.
Örnek – 2:
(A) işverenin 2017 Aralık ayı ile 2019 Ocak ayları arası dönemde bildirdiği en az işçi sayısı 11’dir. 2019 Mart ayındaki ayında var olan 7 işçisine ilave olarak alacağı 2 işçi için ücret desteğinden faydalanamayacaktır.
Örnek – 3:
Örnek-1’de belirtilen (A) işverenin 2019 Mayıs ayında işe alacağı ilave için ücret desteğinden faydalanması mümkün olmayacaktır.
İşe alınması nedeniyle ücret desteğinden faydalanılan işçi en az 9 ay süreyle çalıştırılmalıdır.