Diğer Haberler
İstanbul Vergi Dairesi Başkanı: "Düşük Vergi Beyanını Tespit Etmek Mümkün"
Şubat ayında basit usül ile başlayan, martta kira geliri, ücret ve menkul sermaye iradı ile devam eden vergi ödeme dönemiyle ilgili Habertürk'ün sorularını cevaplayan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Bekir Bayrakdar, özellikle işleri kira geliri alan vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Bayrakdar, bu yıl otomatik beyan sistemi ile sıkıntıların büyük oranda çözüldüğünü kaydederek, “Kira geliri elde eden 60 yaşını doldurmuş mükellefler ile engelli veya hastalığı nedeniyle vergi dairesine gidemeyecek durumda olanlar Vergi İletişim Merkezi 4440189’u arayarak randevu alırlarsa ardeslerine gidilip beyanname dolduruluyor” diye konuştu.
Bu alanda işyeri kira gelirlerinin düşük gösterildiğinin dikkatleri çektiğini ifade eden Bayrakdar, “İşyeri sahiplerinin ciddi kira gelirleri var. Maalesef kira vergisi ödendiği zaman doğru gösterilmiyor. Hâlâ kiralarının bir kısmını elden tahsil etme yoluna gidenler var. Ancak caddelerde yan yana dükkânlar var. Bizim kayıtlarımızda da adresler kapı kapı gidiyor ve yan yana yazılıyor. Böylece biz kimin ne kadar vergi verdiğini görüyoruz. Kurumsal olmayan işletmelerde özellikle kira düşük gösteriliyor. Ancak tabii aynı caddede dükkânlardan arada banka şubesi olanlar, kurumsal kiracılar var. Onlar emsal oluyor. Bunları görerek, buradan hareketle hangi kira gelirlerinin düşük olduğunu tespit etmemiz mümkün” diye konuştu. Emsaline göre düşük gösterilen beyanların zaten dikkatlerini çektiğini söyleyen Bayrakdar, İstanbul’da kiraların önemli ölçüde yüksek olması nedeniyle bunun pahalılığa da neden olduğunu gözlemlediklerini anlattı. Bayrakdar, Türkiye’de ciddi bir kalkınma hamlesi yapılmaya çalışılır, ülkeyi ayağa kaldırmak için mücadele edilirken Türkiye’de kazanılan her kuruşta ülkede yaşayan her ferdin hakkı olduğunu dile getirerek “Bu ülkede kazanan herkes vergi ödemede hassas olsun” dedi.
EV ALIP SATANLAR DİKKAT ETSİN
İstanbul’da 582 bin civarında gayrimenkul sermaye iradı yani kira geliri mükellefi olduğunun altını çizen Bayrakdar, özellikle evi veya işyerini 5 yıl içinde alıp satan ve bu işlemden para kazananların bu gelirlerini değer artışı kazancı olarak beyan etmeleri gerektiğini ifade ederek, “Artık sistem tapudan, karşı tarafın ödemesinden, kredilerden çapraz kontroller yaparak vatandaşları yakalayabiliyor. Biz bir kişinin kaç tane evi var görüyor, birinci derecede yakınlarının oturup oturmadığını da artık biliyoruz. Bu yüzden beyannamelerini versinler” dedi.
HİZMET SEKTÖRÜ DE GÖZLEM ALTINDA
İstihdama yönelik kayıtdışılık ile mücadelede başarılı olunduğunu, bunun ise vergi gelirlerini artırdığını anlatan Bayrakdar, özellikle daha fazla dışarıda yemek kültürünün gelişmesiyle hizmet sektöründe önemli bir büyüme olduğunu ve bu alanda özellikle kurumsallaşmamış işyerlerinde kayıtdışılık konusunda sıkıntı görüldüğünü, bu nedenle sektörün Maliye tarafından gözlem altına alındığını belirtti. Bayrakdar, hizmet sektöründen yararlanan vatandaşları fiş ve fatura almaya davet etti.
'SAHTECİLERE KARŞI UYANIK OLUN'
Vatandaşlara da bir uyarı yapan Bayrakdar, son zamanlarda polisten, savcılıktan arıyormuş gibi yapan dolandırıcıların varlığını da hatırlatarak “Bu konuda mükelleflerimiz uyanık olsun. Biz kendilerini aramadan, teyitleşmeden gitmiyoruz” diye konuştu.
'İŞYERİNİ KAPATAN MUTLAKA BİLDİRSİN'
Bayrakdar, evini satan, işyerini kapatan vatandaşların mutlaka bunu Maliye’ye bildirip mükellefiyetinin sona erdirilmesini istemesi gerektiğini kaydederek “Aksi halde işyerleri açık gözüktüğü için beyanname vermeleri gerekiyor.