Maliye Postası Dergisi
İŞLETMELERİN GERÇEK KİŞİLERDEN TAŞIT KİRALAMASI
İşletmeler aktifinde kayıtlı bulunan araçların yanında, kiraladıkları araçları da işletme faaliyetlerinde kullanabilmektedir. Kiralama işlemi vergi mükellefi olan ve bu alanda faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişilerden yapılabileceği gibi, mükellefiyeti olmayan gerçek kişilerden de yapılmaktadır.
GVK’nın 40/5. maddesine göre; kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri safi ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılmaktadır. Keza kiralanan veya envantere dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri serbest meslek kazancının tespitinde hasılattan indirilmektedir (GVK md. 68/5).
Öte yandan GVK’nın 41/8. maddesinde kiralama yoluyla edinilen veya işletmede kayıtlı olan yat, kotra, tekne, sürat teknesi gibi motorlu deniz, uçak ve helikopter gibi hava taşıtlarından işletmenin esas faaliyet konusu ilgili olmayanların giderleri ile amortismanlarının safi ticari kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmeyeceği hükme bağlanmıştır.
GVK’nın ticari kazancın tespitine ilişkin 40 ve 41. maddeleri safi kurum kazancının tespitinde de uygulanmaktadır.
Yukarıdaki hükümler göre; kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderlerinin tamamı indirim konusu yapılacaktır. Taşıtlar için yapılan harcamaların gider olarak dikkate alınabilmesi için taşıtların kesinlikle işte kullanılması gerekmektedir. Mükellefin özel işlerinde kullandığı taşıtların giderlerinin bu taşıtlar işletme aktifinde kayıtlı olsalar dahi gider olarak indirimi mümkün değildir.