Diğer Haberler
İŞKUR Sosyal Yardım alan 7 bin 777 kişiye iş buldu ancak bunların sadece 1347’si işe başladı.
İşe yerleştirme için yardım alanlara getirilen teşviklerden yararlanan kişi sayısı da çok sınırlı kaldı. Yardım alarak yaşayan 6 bin 122 kişinin ise işe girmekten kaçındığı görüldü. Oysa yoksul hanelerdeki 7 bin 777 kişiye iş bulunmuştu.
Uusal İstihdam Stratejisi kapsamında, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları tarafından “İstihdam Sosyal Koruma İlişkisinin Güçlendirilmesi Ekseni” raporu taslağında sadece rakamlar değil; kamunun bu konudaki çalışmaları ve fikir ayrılıkları da yer alıyor. Buna göre yakın zamanda yardım alanlar arasında çalışmak isteyenlerin sosyal yardımlaşma vakfı görevlilerince İŞKUR sistemine kaydedilmesine başlandı. Ayrıca vakıflardaki görevliler İŞKUR’a kayıtlı sosyal yardım yararlanıcılarına iş görüşmelerine gitmeleri halinde 40 ila 100 TL arasında, işe girmeleri ve çalışmaya devam etmeleri halinde ise brüt asgari ücretin üçte biri tutarında ilave sosyal yardım verilmeye başlanılacağı konusunda da bilgilendirme yaptı.
İşe yönlendirilen 7 bin 777 kişinin sadece bin 247’si işe yerleştirildi. 405 kişi ise İŞKUR kurslarına yönlendirildi. 278 kişi işe başladığı için yardım alırken işe yönlendirme yardımı tutarı ise 71 bin 980 lira oldu. 109 bin 561 lira ise işe başlama yardımı olarak yoksul hanelere verildi.
HANEYE EN AZ 600 LİRA
AİLE Bakanlığı’nın verileriyle yapılan hesaplamalara göre her haneye minimum aylık 600 TL nakit para giriyor. Eğer hanede yaşlı aile üyesi varsa yaşlılık aylığı veriliyor, hamile bulunuyorsa doğum yapana kadar aylık ödeniyor, okul çağındaki çocuklar varsa sağlık ve eğitim yardımı nakit olarak sunuluyor. Eğer askerlik yapan bir hane üyesi varsa bunun için de haneye para veriliyor. Kirada oturduğu için barınma masrafı yardımı, kömür yardımı, gıda yardımı aktarılıyor.
Kişinin iş görüşmesine gitmesi ve işe kabul edilmesi durumunda gereken yol masrafı, sağlık raporu, fotoğraf vb. giderler için, bir yıl içinde; azami üç kere olmak üzere 40 TL ile 100 TL arası “İşe Yönlendirme Yardımı” veriliyor.
İşe yönlendirilen kişilerin, işe yerleşmesi durumunda, aynı yıl içinde bir defaya mahsus olmak üzere, aylık brüt asgari ücretin 1/3’ü kadar tutar, “İşe Başlama Yardımı” sağlanıyor.
İşine düzenli olarak devam eden kişiler; kömür, eğitim ve gıda yardımlarında öncelikli olarak değerlendiriliyor.
Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımlarından (ŞESY) faydalananların, işe yerleşmeleri halinde, 12 ay boyunca Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımları kesilmiyor.
Müeyyide: Sosyal yardım yararlanıcısının, istihdama ve istihdam kazandırıcı faaliyetlere haklı bir neden olmadan katılım sağlamaması durumunda, düzenli merkezi yardımlar ve aynî yardımlar dışında, Mütevelli Heyetince herhangi bir “nakdî yardım” yapılamıyor.