Diğer Haberler
İskansız Binalar Yüksek Maliyetli Şantiye Elektriği Kullanıyor
Yükselen enerji maliyetleri sonrası 'tarifeli' Elektrik Faturası sistemine geçildi. Buna göre meskenlerde belirli bir seviyeye kadar indirimli tarife uygulanıyor. Ancak bu sadece evlerle ilgili. Sanayi tipi elektrikte ise bu uygulama yok.
Ancak 'bilmeden' de olsa milyonlarca kişi evlerinde daha pahalı olan 'şantiye' yani 'sanayi tipi elektrik' kullanıyor. Birçok bina sahibi henüz iskân raporu almamış evlerini kiralıyor.
Konut elektriklerine indirim paketleri düzenlemesi sonrası 'sanayi elektriği' ile 'mesken tipi elektrik' arasındaki makas artınca mağduriyetler de ortaya çıkmaya başladı.
Bu konuda mağduriyetlerin çokça yaşandığı belirten Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Ali Güvenç Kiraz da dikkat çeken uyarılarda bulundu.
Hürriyet.com.tr'ye konuşan Kiraz şu uyarılarda bulundu: "Bu sadece iskansız olan yerlerde değil, iskanlı olup çeşitli statüsü olan yerlerde de yaşanıyor. Mesela Turizm imarlı yer, konut olarak kullanılıyor. Ya da ticari ofis olarak görünüyor ancak konut olarak kullanılıyor gibi. Ama bunlar elektrik tüketimine bağlı taşınmazlardır. İskansız olanlarda ise temel sorun taşınmazın kat mülkiyetine geçememesi nedeniyle mevcut elektrik sisteminin 'şantiye' elektriğini alması olayıdır"
"Yani şantiyenin elektrik sisteminden elektriği aldığınız zaman, müteahhittin bağlattığı elektriği kullanırsınız" diyen Kiraz, "Eğer iskân alınamıyorsa da bunun sorumlusu müteahhittir. Size evi fiilen teslim edebiliyor ama kat mülkiyeti kurulana kadar iskansız bir taşınmazda oturuyorsunuz. Ve doğal olarak da elektriğinizi şantiye sisteminden alıyorsunuz. Buradan aldığınız için de elektriğiniz doğal olarak 'ticari' olarak değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı.
Kiraz sözlerine şöyle devam etti:
"Kat mülkiyetine geçilir geçilmez kesinlikle bu tür konular sıkı takip edilmeli. Diğer bir yol olarak da müteahhittin iskanı almasını bir an önce sağlatmak lazım. Aksi takdirde iskana aykırı bir durum varsa ve düzeltilemeyecek bir durumsa yapabilecekleri pek fazla bir şey yok. Kısaca öyle oturmaya devam ederler.
Müteahhittin de bir sorumluluğu var. Sözleşmede ne kadar zamanda iskân alacağını beyan ettiyse müteahhit bunu sağlamak zorunda. Eğer sözleşmede belirttiği sürenin dışına çıkarsa artık sorumluluk müteahhitte yansımış olur ve siz de aradaki farkı ona yansıtabilirsiniz."
Bina sahipleri kimi zaman vergi ödemekten kaçmak kimi zaman ise ruhsat için harcama yapmak istemedikleri için 'iskân almayı' geciktiriyor.

Yargıtay Kararı: " Avukata Borçluları Israrlı Arama Ve Mesajları İçin Verilen Ceza Hukuka Uygundur"

Sözleşmede Cayma Hakkına Dair Tüketici Hakem Heyeti Kararı

Geçen Yıl Yapılan Vergi Denetimlerinde 160 Milyar Liralık Eksik Beyan Tespit Edildi

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ

Sınai Mülkiyet Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik

Sağlık Hizmetlerini Usulsüz Kullananlara Ceza

İstanbul'da Ruhsatı Ya Da İşletme Belgesi Olmayan Oteller Kapanacak

Gümrük Vergileri Ve Para Cezalarının Tahsiline İlişkin Düzenlemeye Gidildi

Hazine Taşınmazlarının Tahsis Yetkileri Valilikler İle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İl Müdürlüklerine Devredildi

Trafik Kazası Tutanaklarını Hukuksuzca Satın Alıp Kazazedeleri Dolandırıyorlar

Maliye Ekipleri Birçok Sektörde Hasılat Tespitlerine Başladı

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikle Aile Hekimi Değişikliği Kolaylaştırıldı

Siber Zorbalık İhbar Hattı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Tapu İşlemlerine İlişkin Yönetmeliği Resmi Gazete'de Yayımlandı
