Maliye Postası Dergisi
İŞE İADE DAVASI AÇILMASI SÜRECİ VE SONUÇLARI
Faruk YÜKSEL
GİRİŞ
Bilindiği üzere 4857 sayılı İş Kanunu gereğince iş sözleşmesi feshedilen işçilerin işe iade talebiyle mahkeme veya özel hakem kararlarıyla işlerine dönebilmeleri imkanı bulunmaktadır. 12/10/2017 tarihinde kabul edilen 7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile de işe iade davalarının öncesinde arabulucuya başvurulması şartı getirilmiştir. Arabulucunun çalışmaları sonucunda işçi ve işveren arasında anlaşma sağlanamaz ise dava veya özel hakem yoluna gidilebilecektir.
7036 sayılı Kanun ile öncelikle arabulucuya başvurma şartı getirilmesi yanında işe iade davalarının temyiz sürecine ve iş sözleşmesinin feshine itiraz sürecinin aşamalarında geçerli süre şartlarına değişiklikler yapılmıştır.
Yazımızda yukarıda belirtilen yeni düzenlemeler çerçevesinde, iş sözleşmesinin feshine itiraz sürecinin aşamaları, bu sürece ilişkin olarak belirlenen süre şartları ve işe iade talebinin kabul edilmesi sonrasında ortaya çıkabilecek muhtemel sonuçlar hakkında açıklamalarda bulunulacaktır.
1. İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ VE İTİRAZ
4857 sayılı Kanunun uygulandığı işyerlerinde işçinin,
- Otuz veya daha fazla işçi çalıştırılan bir işyerinde çalışması,
- İşyerinde en az altı aylık kıdeminin olması,
Şartlarını taşıması halinde işveren belirsiz süreli iş sözleşmesini ancak geçerli bir sebebe dayanarak feshedebilir ve fesih sebebinin açık ve kesin bir şekilde belirtildiği fesih bildirimini yazılı olarak yapmak zorundadır.
Sözleşmesi feshedilen işçiler, sözleşmenin feshinin geçerli bir sebebe dayanmadığı hallerde, fesih bildiriminin yapıldığı tarihten itibaren bir ay içerisinde itiraz edebilirler.
Sözleşmenin feshinin geçerli bir sebebe dayanıp dayanmadığına ilişkin itiraz değerlendirilirken ispat yükümlülüğü kural olarak işverene aittir. İşveren, feshin geçerli bir sebebe dayandığını ispat etmek zorundadır. İşçi, feshin 4857 sayılı Kanuna uygun bir sebeple feshedilmediğini ispatla yükümlü değildir. Ancak sözleşmesi feshedilen işçi, sözleşmenin işveren tarafından ileri sürülen sebep dışında bir sebeple feshedildiğini iddia ediyorsa, bunu ispatlamak zorundadır.
2. İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİNE İTİRAZ SÜRECİ
7036 sayılı İş Mahkemeleri Kanunu ile yapılan değişiklikten önce işçiler, iş sözleşmesinin geçerli bir nedene dayanarak feshedilmediği gerekçesiyle doğrudan iş mahkemelerinde dava açabiliyorlardı. Ancak anılan değişiklik sonrasında işçilerin dava açmadan önce arabulucuya başvurmaları gerekmektedir. Arabulucuya başvurulmadan işe iade talebiyle açılacak davalar usül şartına uyulmaması nedeniyle esasa ilişkin değerlendirme yapılmadan reddedilecektir.
2.1. Arabuluculuk Süreci