Maliye Postası Dergisi
İŞÇİLER YÖNÜNDEN KONKORDATO UYGULAMASININ SONUÇLARI
Cumhur Sinan ÖZDEMİR
Son dönemde döviz kurlarında yaşanan ani değişiklik ve ekonomik durgunluk nedeniyle birlikte çok sayıda şirket artan maliyetleri nedeniyle borçlarını ödeyemez hale gelmiş, 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nun, 285’inci maddesi hükümlerine göre muhtemel bir iflastan kurtulmak için konkordato talep etmişlerdir. Konkordato ilan eden şirketlerin alacaklıları bu durumdan etkilendiği gibi işçilerde etkilenmektedir. Özellikle işçi ücretlerinin de ödenmediği uygulamada görülmektedir.
KONKORDATO
Konkordato, borçlarını vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan borçluların kendilerine vade verilmesi veya alacaklıların alacağında indirim yapılması suretiyle borçlarını ödeyebilmesi ve iflastan kurtulması için öngörülen bir düzenleme şeklinde tanımlanabilir. Diğer bir ifadeyle de iflastan kurtulmak için karşılıklı tavizlerin verilmesi suretiyle sonuçlanan bir anlaşma veya borç yapılandırması şeklinde adlandırılabilir. Uygulamaya yönelik yasal düzenleme 2004 sayılı İcra İflas Kanunu’nda“Konkordato ile Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması” başlığı adı altında düzenlenen 285’inci ve devamı maddelerinde yer almıştır.
Konkordato Talebi
Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir. İflâs talebinde bulunabilecek her alacaklı, gerekçeli bir dilekçeyle, borçlu hakkında konkordato işlemlerinin başlatılmasını isteyebilir. Yetkili ve görevli mahkeme; iflasa tabi olan şirketler için borçlunun muamele merkezinin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi, merkezleri yurt dışında bulunan ticari işletmeler hakkında ise Türkiye’deki şubenin, birden fazla şubenin bulunması halinde merkez şubenin bulunduğu yerdeki Asliye Ticaret Mahkemesi, iflasa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki Asliye Ticaret Mahkemesidir.
İŞÇİ ALACAKLARI YÖNÜNDEN KONKORDATONUN SONUÇLARI
Konkordato öncesi doğan işçi alacakları imtiyazlı alacaklardır. İşçiler ücret, kıdem ve ihbar tazminatı alacakları için icra takibi yapabilir veya yapılmış icra takiplerine devam edebilirler. İşçi alacaklarının konkordatoya yazdırılmış olması gerekir. Konkordatoya yazdırılmış işçi alacakları için konkordato zorunlu değildir. Herhangi bir indirime tabi olmaksızın alacaklarını talep edebilirler. İşveren tarafından konkordato ilan edilmesi işyerinde faaliyetin durduğu anlamına gelmez.