Maliye Postası Dergisi
İŞÇİ ÜCRETLERİNİN BANKA KANALIYLA ÖDENMESİNDE YENİ DÖNEM
Bilindiği gibi işsizliğin yüksek olduğu yerlerde işçilerin haklarının korunması daha da zorlaşmaktadır. Ülkemizde de olduğu gibi bazı işverenler daha az maliyete katlanmak için işçilerin fiilen işyerinde çalışmasına karşın resmi makamlara hiç bildirim yapmamakta ya da ücret veya süre açısından olması gerekenden daha az bildirim yapmaktadırlar. Bazı işçiler ise cari asgari ücretin de altında çalışmaya razı olabilmektedirler.
Bu bağlamda, kayıt dışılığı azaltmak amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından 2009 yılının başından itibaren ücretlerin banka aracılığı ile ödenme zorunluluğu getirilerek bu tür olumsuzlukların en aza indirilmesi hedeflenmektedir.
Yasal Düzenleme
A)-01.01.2009-31.05.2016 Dönemi
18 Kasım 2008 tarihli Resmi Gazete’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yayımlanan “Ücret, Prim, İkramiye ve Bu Nitelikteki Her Türlü İstihkakın Bankalar Aracılığı İle Ödenmesine Dair Yönetmelik” ile ücret ödemelerinin bazı koşullarla bankalar aracılığıyla yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Türkiye’de çalışanların ücretlerinin banka kanalıyla ödenmesi zorunluluğu 2009 yılının Ocak ayının başından itibaren yürürlüğe girmiştir.
Bu yükümlülük, her şeyden önce İş Kanunu’na, Deniz İş Kanunu’na ve Basın İş Kanunu’na göre işçi çalıştıranlar için öngörülmüştür. Yönetmeliğin yürürlük tarihi olan 01.01.2009 tarihinde ve sonrasında İş Kanunu’na göre en az 10 işçi çalıştıran yahut en az 10 gazeteci çalıştıran işverenlerle, bu sayıdan az gazeteci çalıştırmakla birlikte gazeteci sayısı ile İş Kanununa göre çalıştırdıkları işçi sayısı toplamı 10 veya daha fazla olan işverenler, ile en az 10 gemi adamı çalıştıran işverenler, ücret ve benzeri ödemelerini bankalar aracılığı ile yapmakla yükümlü kılınmışlardır.