Maliye Postası Dergisi
İŞ YERİNDEKİ STAJYERLERE DEVLET DESTEĞİ
Ülkemizde özellikle teorik eğitimin yanında, beceri eğitiminin de artması, mesleki yeterliliklerin ve işgücü kalitesinin yükselmesi için büyük bir gereksinimdir. Beceri eğitimleriyle ilgili olarak 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu yasal çerçeveyi sağlamaktadır. Yeni yapılacak düzenlemelere göre, 3308 Sayılı Kanun kapsamına, yükseköğretim kurumlarında yapılan mesleki eğitimler dâhil edilmiştir. Çırak olma şartları arasından, “14 yaşını doldurmuş, 19 yaşından gün almamış olma” şartı kaldırılmıştır. Eğitim şartı, “En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olma” şeklinde değiştirilmiştir. Bu düzenlemedeki temel amaç, çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınmasıdır.
Mevcut uygulamada işletmelerde mesleki eğitim gören çırak v.b. öğrencilere ücret ödenmekte iken staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere ücret ödenmesine ilişkin bir kanun hükmü bulunmamaktaydı. Bu alandaki boşluk Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair 6764 Sayılı Kanun ile giderildi. Bundan böyle staj ve tamamlayıcı eğitime devam eden öğrencilere de ücret ödenecek.
Yasal Düzenleme
09.12.2016 tarihli Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe giren 6764 Sayılı “Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile giderildi.
Söz konusu kanuna göre tanımlar şöyle yapılmaktadır.
“Staj”, öğrencilerin öğretim programlarıyla kazandırılması öngörülen mesleki bilgi, beceri, tutum ve davranışlarını geliştirmeleri, sektörü tanımaları, iş hayatına uyumları, gerçek üretim ve hizmet ortamında yetişmeleri amacıyla işletmede yaptıkları mesleki çalışmaya denilmektedir.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
