Maliye Postası Dergisi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU KAPSAMINDA ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMLERİNDEN SATIN ALINAN HİZMETLERDE KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI
İş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği hizmeti kapsamında OSGB’ler tarafından verilen hizmetin nevi konusunda yönetmeliklerde veya tebliğlerde tam olarak bir açıklama yapılmamıştır. Bu hizmetin denetim/danışmanlık hizmeti olarak sayılması gerektiği veya bu hizmetin iş gücü temin hizmeti olduğu yönünde görüşler bulunmaktadır. Bir diğer görüş ise bu hizmetin tamamıyla bu iki grubun dışında kaldığı yönündedir. Bu ayrım önemlidir zira danışmanlık, denetim ve benzeri hizmetler ile iş gücü temin hizmetleri kısmi tevkifat kapsamına alınmıştır.
Bilindiği gibi, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 9’uncu maddesinin birinci ve 29 uncu maddesinin dördüncü fıkraları ile 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 120 nci maddesinin Maliye Bakanlığına verdiği yetkiler çerçevesinde bazı teslim ve hizmetler için KDV tevkifatı uygulaması yapılmaktadır. KDV tevkifatı uygulaması, teslim veya hizmet bedeli üzerinden hesaplanan verginin, teslim veya hizmeti yapanlar tarafından değil bu işlemlere muhatap olanlar tarafından kısmen veya tamamen vergi sorumlusu sıfatıyla beyan edilip ödenmesidir. "Tam tevkifat" işlem bedeli üzerinden hesaplanan verginin tamamının işleme muhatap olan alıcılar tarafından beyan edilip ödenmesi; "kısmi tevkifat" ise hesaplanan verginin Maliye Bakanlığınca belirlenen kısmının, işleme muhatap olan alıcılar tarafından, diğer kısmının ise işlemi (teslim veya hizmeti) yapan tarafından beyan edilip ödenmesidir.