Maliye Postası Dergisi
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ HİZMETLERİNİN İŞVEREN VEYA İŞVEREN VEKİLİNCE YERİNE GETİRİLMESİ ESASLARI
Genel olarak işyerinde çalışma ortamının gözetimi ve çalışanların sağlık gözetiminden oluşan iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin nasıl yürütüleceği 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasasında ve İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde düzenlenmiştir.
Getirilen düzenlemelerle işverenlere iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yerine getirebilmeleri bakımından çeşitli yollar sunulmuştur. Bunlardan birincisi bu hizmetlerin işverenin işyerinde iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi ve gerektiğinde diğer sağlık personeli görevlendirmesiyle işyeri sağlık ve güvenlik birimleri aracılığıyla yerine getirilmesidir. Diğer bir yol ise bu hizmetlerin dışardan alınmasıdır ki; bu yol da ortak sağlık ve güvenlik birimlerini işaret etmektedir.
Son bir yol ise genel hatlarıyla Yasada ve Yönetmelikte düzenlenen haliyle iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin işveren veya işveren vekili aracılığıyla yerine getirilmesidir. Ayrıca bu konudaki hususları düzenlemek üzere özel olarak “İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelik”(1) hazırlanarak yürürlüğe sokulmuştur.
İş sağlığı ve güvenliği bağlamında söz konusu hizmetlerin yerine getirilmesinin önemi düşünüldüğünde bu hizmetlerin yerine getirilmesi yollarından birinin de ne denli önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Makalemizin amacı ise bu önemdeki konunun tanıtılması olup, bu konudaki yasal düzenlemelerin aktarılmasıyla konu işlenecektir.