Maliye Postası Dergisi
İŞ MEVZUATINDA ŞÜPHE FESHİ VE SONUÇLARI
Ekrem TAŞBAŞI
İş mevzuatında iş sözleşmesinin feshi haklı ve geçerli sebeple fesih olarak ikiye ayrılmaktadır. İş sözleşmesi işveren tarafından haklı sebeple feshedildiğinde işçinin kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmadığı gibi işe iadesi de mümkün değildir. Ancak iş sözleşmesinin işveren tarafından geçerli sebeple fesih durumunda ise işçi ihbar ve kıdem tazminatına hak kazanabilecek ancak işe iadesi yine mümkün olmayacaktır. Yargıtay kararlarından son zamanlarda şüphe feshinden bahsedilmektedir. Bu makalede Yargıtay Kararlarında belirtilen şüphe feshinden ve sonuçlarından bahsedilecektir.
II-YASAL DÜZENLEMELER VE DEĞERLENDİRME
4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinin (e) alt bendi uyarınca işçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması halinde işveren iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir.
Geçerli sebeple fesih halleri ise 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. Maddesinde belirtilmiştir. Buna göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
İşverence 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin (II) numaralı bendi uyarınca yapılan feshe dayanak oluşturan oldular net olarak ispat edilemediğinde yapılan fesih şüphe boyutunda kalmaktadır. Bu nedenle yapılan fesih Yargıtay kararlarında da vurgulandığı üzere şüphe feshi olmaktadır. Yargıtay kararlarında da belirtildiği üzere işverenden iş ilişkisini sürdürmesi beklenemez derecede şüphe meydana geldiğinden iş sözleşmesinin feshinin haklı nedene dayandığı sabit olmasa da geçerli sebebe dayandığı kabul edilmelidir. Bu nedenle işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir. Ancak işçinin işe iadesi mümkün değildir.
Aşağıda yer alan Yargıtay kararlarında şüphe feshinden bahsedilmektedir.