Maliye Postası Dergisi
İŞ KAZASI OLDUĞU GÜN İŞÇİNİN ÜCRETİ VE PRİMİ ÖDENECEK Mİ?
Ahmet AĞAR
Bilindiği gibi, bazı işverenler tarafından işyerinde meydana gelen iş kazasına uğrayan işçi için, kaza günü raporlu olduğu veya hastanede yatarak tedavi gördüğü nedeniyle, kaza gününde işçinin çalışmamış olarak gösterilmekte ve o günü eksik gün olarak SGK’ya bildirilmektedir.
5510 sayılı Kanunun 13. maddesine göre, işçinin işyerinde bulunduğu sırada, çalışırken veya işverenin temin ettiği veya işverene ait servis aracıyla işyerine gidiş- gelişi sırasında meydana gelen kazalar iş kazası olarak sayılmaktadır.
İş kazasının olduğu günde çalışmayan işçinin kaza gününe ait ücreti ve primi ödenip ödenmeyeceği ve kaza gününe ait işçi ücretinin SGK’ya nasıl bildirileceği, bu makalenin konusu olacaktır.
Ülkemiz İş Kazalarında Dünyada Üçüncü Sırada Bulunmaktadır.
Bilindiği gibi, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (İLO) tespitine göre Ülkemiz, iş kazalarında dünyada üçüncü, işçi ölümlerinde ise Avrupa’da maalesef birinci sırada yer almaktadır. Türkiye Büyük Millet Meclisine sunulan iş kazaları ile ilgili raporunda da belirtildiği üzere, Türkiye’de günde ortalama neredeyse 4 işçi iş kazası sonucunda hayatını kaybetmektedir. Rapora göre, son 16 yılda meydana gelen iş kazaları sonucunda toplam 21 bin 800 işçi hayatını kaybetmiştir.
Türkiye’de son yıllarda meydana gelen iş kazalarında çok büyük artışların olduğu ve bunun önlenmesi gerektiği herkesin ve her kesimin ortak görüşü ve temennisi olduğu bir gerçektir. Ancak iş kazalarının önlenmesinin tek yolu, işverenler tarafından gerekli tüm önlemlerin alınması, işçilerin bu konuda ciddi şekilde eğitilmesi ve çalışırken verilen iş güvenliği malzemelerini mutlaka kullanmaları ile iş kazalarının önlenmesi mümkün olabilecektir.
İş kazaları, başta inşaat işyerleri olmak üzere özellikle tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde çok sıkça meydana gelmektedir. 5510 sayılı Kanunun 13. maddesine göre, İşyerinde meydana gelen iş kazalarının işveren tarafından, kazanın olduğu yerdeki kolluk kuvvetlerine derhal, SGK’ya ise internet üzerinden İş Kazası Bildirim Girişi menüsünden e-Bildirge şifresi ile en geç kazanın olduğu günden sonraki 3 iş gün içinde bildirilmesi zorunludur. İnternet üzerinden SGK’ya yapılan bildirim yeterli olup, ayrıca (ÇSGB) yeni ismi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bildirilmesine gerek yoktur.
Ancak iş kazası geçiren işçinin çalışma gün sayısının SGK’ya bildirilmesinde dikkat edilmesi gereken çok önemli hususlar vardır. Buna dikkat edilmemesi durumunda işverenin büyük bir maddi ve manevi zarara uğraması, kaza geçiren işçinin de büyük bir hak kaybına uğraması kaçınılmaz olacaktır. İşverenin maddi zarara, işçinin de hak kaybına uğramaması için iş kazasının bildirilmesinde dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır:
İş Kazası Geçirilen Günün Mutlaka Çalışılmış Gün Olarak SGK'ya Bildirilmelidir.