Maliye Postası Dergisi
İŞ KANUNUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER
7036 ayılı İş Mahkemeleri Kanunu sadece iş mahkemelerinin işleyişi ile yeni kurallar getirmemiş, İş Kanununda da bazı değişiklikler yapmıştır.
Yeni düzenlemeyle, işe iade talepleri yönünden de arabulucuya başvurma zorunluluğu getirildiği için 4857 sayılı İş Kanununun 20 nci ve 21 inci maddelerindeki usuller değiştirilmiş, “işe başlatmama tazminatı” ile “boşta geçen süre alacağı” olarak nitelenen alacakların ay esaslı değil parasal miktar esaslı olarak belirlenmesi kabul edilmiş,Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü personelinin iş sözleşmesi sona eren işçilerin başvuruları konusundaki yetkisini kaldırmış, bazı işçilik alacaklarıyla ilgili zamanaşımı süresini 10 yıldan 5 yıla indirmiştir.
İŞ KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
A- İşe İade Davalarında Arabulucu Zorunluluğu
İşe iade talebiyle dava açmak için 4857 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde öngörülen bir aylık süre, yapılan değişiklik ile arabulucuya başvurmak için kabul edilmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla işe iade talep eden işçi, fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde arabulucuya başvurmak zorunda olacaktır. Arabuluculuk faaliyeti sonunda işçi ve işveren tarafının işe iade konusunda anlaşmaya varamamaları halinde, arabulucu tarafından son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesinde dava açılabilecektir.
Arabulucuya başvurmadan ya da arabulucuya başvurulduğu halde arabulucu tarafından anlaşmaya varılamadığına ilişkin düzenlenen son tutanak dava dilekçesine eklenmeden dava açılırsa nasıl bir yol izleneceği yine 20 nci maddede açıklanmıştır. Buna göre, mahkemece davacıya, son tutanağın bir haftalık kesin süre içinde mahkemeye sunulması gerektiği, aksi takdirde davanın usulden reddedileceği ihtarını içeren davetiye gönderilir. İhtarın gereği yerine getirilmez ise dava dilekçesi karşı tarafa tebliğe çıkarılmaksızın davanın usulden reddine karar verilir. Bu hükme uyum sağlanması amacıyla 4857 sayılı Kanunun 20 nci maddesinde yapılan düzenleme ile, arabulucuya başvurmaksızın doğrudan dava açılması sebebiyle davanın usulden reddi halinde, işe iade talepli davalara münhasır olmak üzere, ret kararının resen tebliğe çıkarılacağı ve kararın usulen kesinleştirileceği; kesinleşen ret kararının da yine resen tebliğe çıkarılacağı ve bu tebliğden itibaren iki hafta içinde arabulucuya başvurulabileceği hüküm altına alınmıştır.
B- İşe İade Davalarında Hakların Parasal Değerle İfade Edilmesi