Maliye Postası Dergisi
İŞ KANUNUNDA 55 SORU-CEVAPLA YILLIK İZİN UYGULAMALARI SERİSİ-6
Mahmut ÇOLAK
Bir Yıldan Artan Süreler İçin Yıllık İzin Ücreti Ödenir mi?
Bir yıldan artan süreler için işçilere bu süreye orantılı olarak yıllık izin ücreti ödenmez. Yıllık izin ücreti hesabında her bir tam yıl için yıllık izin ücreti hesaplanması gerekirken tam yılı doldurmayan aylar için kıstelyevm hesabı yapılarak izin ücreti hesaplanması hatalıdır.(1)
Bir yıldan artan süreler için kıdem tazminatı hesaplanırken orantılı bir şekilde yıllık izin ücreti verilemez.
Yıllık İzin İş Arama İzni veya İhbar Öneli İle İç İçe Girebilir mi?
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin ”yıllık ücretli iznin uygulanması” başlıklı 6’ncı maddesinin yedinci fıkrası hükmüne göre; iş sözleşmesinin işverence feshedilmesi halinde 4857 sayılı Kanunun 17’nci maddede belirtilen yasal ya da arttırılmış bildirim önelleri ile 4857 sayılı Kanunun 27’nci madde uyarınca işçiye verilmesi gereken zorunlu yeni iş arama izinleri, yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe girmez.
İhbar öneli yıllık iznin iç içe girmesi mümkün değildir.(2)
İhbar süresi işyerinde çalışılarak geçirilmesi gerekilen bir süre olduğu için yıllık izin ve rapor ihbar süresini ertelemektedir.
Yıllık İzin Kullanma Dönemleri İşyerinde İlan Edilmeli mi?
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin “izin kullanma dönemleri” başlıklı 5’inci maddesine göre; işverenler, izin kurulu veya izin kurulu yerine geçenlere danışmak suretiyle işyerinde yürütülen işlerin nitelik ve özelliklerine göre, yıllık ücretli izinlerin, her yılın belli bir döneminde veya dönemlerinde verileceğini tayin edebilir, bunu da işyerinde ilan eder.
İşçi İzin İsteğini Ne Zaman İşverene Bildirmelidir?
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 7’nci maddesine göre; işçiler hak ettiği yıllık ücretli iznini, kullanmak istediği zamandan en az 1 ay önce işverene yazılı olarak bildirecekler, işverenler de bu izin isteklerini izin kuruluna veya izin kurulu görevini yerine getirecek kişilere bildirecektir.
Yıllık İzin İsteminde Bulunması Gereken Hususlar Nelerdir?
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin 8’inci maddesine göre işçi yıllık izin isteminde bulunması gereken hususlar; adı soyadı, sicil numarası, iznin hangi tarihler arasında kullanılacağı ve ücretsiz yol izni isteyip istemediğidir.
İşveren Hangi Durumlarda Toplu İzin Uygulayabilir?
Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nin “toplu izin” başlıklı 10’uncu maddesine göre; işveren Nisan ayı başı ile Ekim ayı sonu arasındaki süre (01.04/31.10) içinde, işçilerin tümünü veya bir kısmını kapsayan toplu izin uygulayabilir. Bu uygulamaya gidildiğinde, izin kurulu izin çizelgelerini, toplu izne çıkacak işçiler aynı zamanda izne başlayacak, izin sürelerine ve yol izni isteklerine göre her işçinin izin süresinin bitimini gösterecek biçimde düzenleyerek ilan edecektir.
Toplu izin uygulamasının bir istisnası bulunmaktadır. Bu da işveren, işyerinin korunması, işyerindeki araç, gereç, donatım veya makinelerin bakımı, hazırlanması, temizlenmesi veya güvenliğinin sağlanması gibi zorunlu durumlar için yeter sayıda işçiyi toplu izin dışında tutabilmesidir. Bu durumda olanların yıllık izinleri toplu izin döneminden önce veya sonra diledikleri tarihte verilir.
Toplu izin dönemleri, bu dönemlerde henüz yıllık ücretli izin hakkını kazanmayan işçileri de kapsayacak şekilde belirlenebilir.
Toplu izin uygulanan yılı takip eden ertesi yıl veya yıllarda toplu izin yönteminin uygulanmaması halinde, bu durumda olanların gelecek yıllık ücretli izne hak kazanacakları tarih, genel esaslara göre belirlenecektir.
İzin Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri Nelerdir?