Diğer Haberler
İş güvenliği mevzuatındaki zaaflar
ş güvenliği denetimlerinde şantiye büyüklüğü yerine işçi sayısının esas alınmasıyla zorunlu denetim sayısı 30 günden 3 güne düşüyor. İşçilerin taşeron çalıştığı bunun gibi yerlerde denetim süresi neredeyse çay içme süresine kadar kısalıyor. Maaşını inşaatı yapan patronlardan alan iş güvenlik uzmanlarının çalıştıkları yeri Çalışma Bakanlığı’na şikâyet etmek gibi bir şansı da var. Ancak bu hak, inşaat işçilerinin çalıştıkları yeri bakanlığa şikayet etmelerinden daha olası değil.
İş güvenliği yetkililerin verdiği bilgiye göre; çalışma alanlarının güvenliği için risk analizi, acil durum planı, çalışanların eğitimi ve ortam gözetimi esas alınıyor.
Alana çıkmak zorunlu!
Resmi mevzuata göre, “ortam gözetimi” için iş güvenlik uzmanlarının sahada olması gerekiyor. Diğer işçilerle birlikte mesaiye gitmesi, kullandıkları cihazları kullanması gerekiyor. Ancak, iş güvenliği uzmanları için zorunlu alan mesaisinin işçi sayısıyla kısıtlanması etkin güvenlik kontrolünü pratikte ortadan kaldırıyor. İş güvenliği uzmanı mesai saati 1.000 gün işçi için 30 gün olarak belirleniyor. Yetkililerin verdiği bilgiye göre bu 30 gün boyunca güvenlik uzmanlarının saat 08.00-17.00 arasında mesai yapması gerekiyor.
http://www.milliyet.com.tr/bunu-saymayiz-denetime-de-bekleriz-/ekonomi/detay/1937353/default.htm