Maliye Postası Dergisi
İŞ ARAMA İZNİ KULLANMA USULÜ NASILDIR?
Mehmet BULUT
Çalışma hayatının en önemli sorunlarından birisi iş ilişkisinin sona erdirilmesidir. İşçi ve işveren arasındaki iş ilişkisi sona erdirileceği zaman her iki tarafın da yerine getirmesi gereken bazı yükümlülükler bulunmaktadır.
Kural olarak işveren bir işçisini işten çıkarmak isterse ihbar sürelerine de uymak şartıyla geçerli bir sebebe dayanması gerekmemekte. Yani işveren önceden haber vererek ve sebep göstermeden işçisini işten çıkartabilmektedir.Bazı durumlarda ise işveren işçisini çıkarmak istiyorsa mutlaka geçerli bir sebep göstermelidir.
Eğer işyerinde 29’dan fazla işçi çalışıyorsa, belirsiz süreli bir iş sözleşmesi varsa ve işçinin de en az altı aylık kıdemi varsa işveren işçisini çıkartırken geçerli bir sebep göstermelidir. Yani işveren işten çıkarmayı, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilirse, işveren işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır. Bu yazımızda iş sözleşmesinin usulüne göre sona erdirilmesi durumunda işçiye kullandırılması gereken iş arama izni ile ilgili açıklamalarda bulunulacaktır.
İş Arama İzni Süresi ve Usulü