Maliye Postası Dergisi
İNTERNET ORTAMINDA VERİLEN REKLAM HİZMETLERİNDE GELİR/KURUMLAR VERGİSİ KESİNTİSİ
Ahmet KORKMAZ
1-GİRİŞ
Dijital reklam bir dijital pazarlama ayağıdır. Bu da arama motorları, web siteleri, sosyal medya, e-posta ve mobil uygulamalar gibi dijital kanallar aracılığıyla yapılan reklamlarla ilgilidir. Dijital reklam artık internetin olduğu her yerde ve markalar tarafından kullanılması gereken bir reklam çeşididir. Aksi halde çağın gerisinde kalmak zor olmayacaktır.(1)
Google, Google+, Blogger, Facebook, Twitter, YouTube Yahoo, Instagram, Foursquare, WhatsApp, SnapChat, Likedln, Skype, Pinterest gibi sanal dünyaya özgü global sosyal platformlar ve sosyal medya ortamları ile dijital işletmeler yukarıda sayılan işlemlerin yapıldığı mecralar olarak geniş kullanıcı kitlesi ile hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair 17 Seri No’lu Tebliğ kapsamında internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin yapılması gereken tevkifat düzenlemesinin temel hedefi vergi mükellefiyeti bulunmayan Blogger, YouTuber, Influencer, Vlogger gibi sosyal medya fenomenlerinin vergilendirilmesini sağlamaktır. Diğer bir amaç ise Google, Facebook, YouTube gibi Türkiye’de kanuni veya iş merkezi bulunmayan dar mükellef kurumlardan alınan reklam hizmetlerine karşılık yapılan ödemelerin vergilendirilmesidir.(2)
İşbu çalışmamızda internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin yapılması gereken tevkifata ilişkin bilgi ve önerilere yer verilecektir.
2-İLGİLİ MEVZUAT
2.1. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun (VUK) 11. Maddesinin Yedinci Fıkrası Kapsamındaki Ödemelerde Vergi Kesintisi
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun (KVK) 15. maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi uyarınca, VUK’un 11. maddesinin yedinci fıkrası kapsamındaki ödemelerden vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.
213 sayılı VUK’un 11. maddesinin yedinci fıkrası ile Cumhurbaşkanına; ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına, ödeme yapan veya ödemeye aracılık edenlerin vergi kanunlarına göre vergi kesintisi yapmak zorunluluğu bulunup bulunmamasına, ödemenin konusunun mal veya hizmet alım satımı olup olmamasına, elektronik ortamda gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesine, ödeme yapılanın bu tutarı vergi matrahının tespitinde indirim konusu yapıp yapmamasına bakılmaksızın, vergiye tabi işlemlere taraf veya aracı olanlara vergi kesintisi yaptırmaya, iş grupları, iş nevileri, sektörler ve emtia grupları itibarıyla, vergiye tabi işlemle ilgili, vergi kanunlarında belirtilen alt ve üst limitler arasında olmak şartıyla, farklı kesinti oranları tespit etmeye yetki verilmiştir.
2.2. Kesinti Kapsamına Alınan Ödemeler
VUK’un 11. maddesinin yedinci fıkrası ile Cumhurbaşkanına verilen yetki, 19/12/2018 tarihli ve 30630 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 18/12/2018 tarihli ve 476 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile kullanılmıştır.
Söz konusu Kararın eki Kararın 1. maddesinde, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun (GVK) 94. maddesinin birinci fıkrasında ve KVK’nın 15. maddesinin birinci fıkrasında sayılanlara (Kamu idare ve kuruluşları, iktisadî kamu kuruluşları, sair kurumlar, ticaret şirketleri, iş ortaklıkları, dernekler, vakıflar, dernek ve vakıfların iktisadî işletmeleri, kooperatifler, yatırım fonu yönetenler, gerçek gelirlerini beyan etmeye mecbur olan ticaret ve serbest meslek erbabı, ziraî kazançlarını bilânço veya ziraî işletme hesabı esasına göre tespit eden çiftçiler) internet ortamında verilen reklam hizmetlerinin vergi kesintisi kapsamına alınmış olduğu, bu hizmetlere ilişkin olarak hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere yapılan ödemelerden, ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın vergi kesintisi yapılması gerektiği yönünde düzenleme yapılmıştır.
Mezkûr Kararın 2, 3 ve 4. maddeleri gereğince, internet ortamında verilen reklam hizmetlerine ilişkin olarak, bu hizmeti verenlere veya internet ortamında reklam hizmeti verilmesine aracılık edenlere (ödeme yapılan kişilerin mükellef olup olmamasına bakılmaksızın) yapılan ödemeler üzerinden;
- GVK’nın 94. maddesi uyarınca %15,
- KVK’nın 15. maddesi uyarınca %0,
- KVK’nın 30. maddesi uyarınca %15
oranında vergi kesintisi yapılması gerekmektedir.
2.3. İnternet Ortamında Verilen Reklam Hizmetlerine İlişkin Ödemeler Üzerinden Yapılacak Vergi Kesintisi