Maliye Postası Dergisi
İMALAT SANAYİİNE YÖNELİK YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDAKİ İNŞAAT İŞLERİNE İLİŞKİN İSTİSNA VE İADE
Türk vergi sisteminde geçmişten günümüze kadar bazı mükellef gruplarının vergi yükünü azaltmak, bazı sektörleri teşvik etmek, vergi siteminden kaynaklanan bazı sorunları gidermek, vergi yönetimini kolaylaştırmak gibi ekonomik, mali, siyasal, sosyal ve yönetimsel nedenlerle muafiyet, istisna, indirim, iade ve teşviklere yer verilmiştir. Bu bağlamda 6770 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’na Geçici 37’nci madde eklenmiştir. Anılan Kanunla yapılan bu düzenleme ile, imalat sanayiine yönelik teşvik belgeli yatırımlar kapsamında yapılan inşaat işleri harcamaları nedeniyle yüklenilen ve indirim yolu ile telafi edilemeyen KDV’nin iadesine imkan sağlanmıştır. İşbu yazımızda söz konusu düzenlemenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslara değinilecektir.
2. KONUYA İLİŞKİN OLARAK YAPILAN YASAL DÜZENLEME
6770 Sayılı Kanun’un 10’uncu maddesiyle Katma Değer Vergisi Kanunu’na aşağıdaki geçici madde 37’inci madde eklenmiştir
“Geçici Madde 37- İmalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamında;
a) Asgari 50 milyon Türk lirası tutarında sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılının altı aylık dönemleri itibarıyla indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi altı aylık dönemleri izleyen bir yıl içerisinde,
b) 50 milyon Türk lirası tutarına kadar sabit yatırım öngörülen yatırımlara ilişkin inşaat işleri nedeniyle 2017 yılında yüklenilen ve 2017 yılı sonuna kadar indirim yoluyla telafi edilemeyen katma değer vergisi izleyen yıl içerisinde,
talep edilmesi halinde belge sahibi mükellefe iade olunur. Teşvik belgesine konu yatırımın tamamlanmaması halinde, iade edilen vergiler, vergi ziyaı cezası uygulanarak iade tarihinden itibaren gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Bu vergiler ve cezalarda zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılı başında başlar.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Maliye Bakanlığı yetkilidir.”
6770 sayılı Kanun’la, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan bu yapılan değişikliğe (yeni uygulamaya) ilişkin olarak Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 10 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayımlanmıştır. Uygulamaya yön vermek amacıyla yayımlanan söz konusu Tebliğde, 6770 sayılı Kanun’la, Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yapılan bu değişikliğe ilişkin hüküm ve açıklamalara yer verilmiştir.