Maliye Postası Dergisi
İMALAT SANAYİ YATIRIMLARINA 2017 VE 2018 YILLARI HARCAMALARI İÇİN TANINAN İLAVE TEŞVİKLER
Yatırımlara sağlanan vergisel teşviklerin başında KVK’nın 32/A maddesinde düzenlenen indirimli kurumlar vergisi uygulaması gelmektedir. Sistem yatırımlar için yatırıma katkı oranı ve vergi indirim oranı belirlenmesi, hesaplanan yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadar kazancın indirimli oran ile vergilendirilmesi esasına dayanmaktadır. Yatırıma katkı tutarına ulaşılıncaya kadarindirimli vergi oranı uygulanmak suretiyle yatırıma katkı tutarı kadar kazanç vergisi tahsil edilmeyip, yatırımlar gelir ve kurumlar vergisi yoluyla desteklenmektedir.
İndirimli Vergi Uygulamasına İlişkin İlave Teşvikler
6770 sayılı Kanunun 30. maddesi ile KVK’ya aşağıdaki geçici 9. madde eklenmiş ve anılan madde 01.01.2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Geçici Madde 9- (1) Mükelleflerin 2017 takvim yılında gerçekleştirdikleri imalat sanayiine yönelik yatırım teşvik belgesi kapsamındaki yatırım harcamaları için, bu Kanunun 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde “%55”, “%65” ve “%90” şeklinde yer alan kanuni oranlar sırasıyla “%70”, “%80” ve “%100” şeklinde ve (c) bendinde “%50” şeklinde yer alan kanuni oran ise “%100” şeklinde uygulanır.”
KVK’nın 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendinde yer alan % 55 ve % 65 oranları yatırıma katkı oranlarının, % 90 oranı ise vergi indirim oranının üst sınırına ilişkin bulunmaktadır. KVK’nın 32/A maddesinin ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan % 50 oranı ise yatırım aşamasında yararlanılacak yatırıma katkı tutarının üst sınırına ilişkindir. Böylece Bakanlar Kuruluna imalat sanayine yönelik yatırımlarda yatırıma katkı tutarı ve vergi indirim oranlarını artırma yetkisi verilmiştir.
6770 sayılı Kanunla yukarıdaki değişiklik yapıldıktan sonra, 2012/3305 sayılı Karara da aşağıdaki geçici 8. madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 8- Bu Karar ve daha önceki kararlara istinaden imalat sanayiine yönelik (US-97 Kodu:15-37) düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında, 1/1/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için
a) Bina-inşaat harcamalarında KDV iadesi,
b) Bölgesel, büyük ölçekli ve stratejik teşvik uygulamaları kapsamında vergi indirimi
desteğinde uygulanacak yatırıma katkı oranları her bir bölgede geçerli olan yatırıma katkı oranına 15 puan ilave edilmek suretiyle, kurumlar vergisi veya gelir vergisi indirimi tüm bölgelerde yüzde yüz oranında ve yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde yatırımcının diğer faaliyetlerinden elde ettiği kazançlarına uygulanacak oranı yüzde yüz olmak üzere, teşvikbelgesi üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın uygulanır.”
Daha sonra 7061 sayılı Kanunun 90. maddesi ile KVK’nın geçici 9. maddesinin birinci fıkrasında yer alan “2017 takvim yılında” ibaresi “2017 ve 2018 takvim yıllarında” şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan düzenlemeyle uygulanmakta olan yatırıma katkı oranlarına 15’er puan ilave edilmiş, vergi indirim oranı ile yatırıma katkı tutarının yatırım döneminde uygulanacak oranı yüzde yüze çıkarılmıştır. Bu düzenlemeyle hem yararlanılacak toplam yatırıma katkı tutarı artırılmış, hem de toplam yatırıma katkı tutarından daha kısa sürede yararlanılması öngörülmüştür. Böylece yatırımların hızlandırılması amaçlanmıştır. 2017 ve 2018 yıllarında imalat sanayiine yönelik düzenlenen yatırım teşvik belgeleri kapsamında gerçekleştirilecek yatırım harcamaları için uygulanacak oranlar aşağıdaki gibi olmuştur.