Maliye Postası Dergisi
İKTİSADİ İŞLETME NEDİR, NASIL KURULUR?
Murat TEKİN
İktisadi İşletme Nedir;Genel anlamda yapılan alan yazın taramasında Sandıklar, 3946 sayılı Kanunun 22 nci maddesiyle değişen madde Yürürlük; 1.1.1994 değişen Kanun değişikliği ile “Dernekler Vergi muafiyeti tanınan vakıflar, kamu menfaatine yararlı dernekler ile dernek ve vakıf olmamakla birlikte; odalar, borsalar, meslek örgütleri ve bunların üst kuruluşları, siyasi partiler, emekli ve yardım sandıkları gibi vergi uygulamalarında dernek ve vakıf olarak kabul edilenler” vergi hususlarında vakıf ve dernekler gibi muamele görür hükmü getirilmiştir.
Dernek veya vakıflara ait veya bağlı olup faaliyetleri devamlı bulunan ve bu maddenin birinci (Sermaye şirketleri) ve ikinci (Kooperatifler) fıkraları dışında kalan ticarî, sınaî ve ziraî işletmeler ile benzer nitelikteki yabancı işletmelerden oluşmaktadır. Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmelerin kazanç amacı gütmemeleri, faaliyetlerinin kanunla verilmiş görevler arasında bulunması, tüzel kişiliklerinin olmaması, bağımsız muhasebelerinin ve kendilerine ayrılmış sermayelerinin veya iş yerlerinin bulunmaması mükellefiyetlerini etkilemez. Mal veya hizmet bedelinin sadece maliyeti karşılayacak kadar olması, kâr edilmemesi veya kârın kuruluş amaçlarına tahsis edilmesi bunların iktisadî niteliğini değiştirmez. Kurumlar Vergisi Yasası'nın 1/ç maddesi gereği olarak Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler kurumlar vergisine tâbidir.
03.04.2007 tarih ve 26482 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 1.Seri Nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin 14.1 Beyannamenin verilmesi başlıklı bölümü;