Maliye Postası Dergisi
İHTİRAZİ KAYITLA BEYANNAME VERİLMESİ
Vergi kanunlarında “İHTİRAZİ KAYITLA BEYANNAME VERİLMESİ” konusunda bir düzenleme mevcut değildir, yıllık beyanname vermek durumunda olan mükellefler, yılı içinde elde ettikleri kazanç ve iratları için 31.12 itibariyle çıkardıkları bilanço ve gelir tablolarında, yahut işletme hesabı özetlerinde hesapladıkları kazanç ve iratlarını bir beyanname ile izleyen yılın Mart ayı içinde vermek durumundadır. (VUK md. 92)
Bu beyannamenin Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar, tam mükellefiyette vergiyi tarha yeterli vergi dairesine vermek durumundadır.
Ancak İdari Yargılama Usulü Kanununun 27/4’üncü maddesinde “İhtirazi kayıtla verilen beyannamelerden söz edilmiştir.Yasada bu konuda herhangi bir usul öngörülmemiştir.
Vergi uygulamasında, idarece yapılan işlem ve düzenlenen tutanaklara kayıt ve şerh koymak, adına bu belgeleri düzenleyenlerin kanuni hakları arasındadır. Nitekim VUK md. 141’de, “İlgililerin itiraz ve mülahazaları varsa bunlarda tutanağa geçirilir,” hükmüne yer verilmiştir.
İhtirazi kayıtla beyanname verilmesi, buna benzer bir hak olarak mükelleflere tanınmıştır. Buna göre mükellefler beyannameleri üzerine “İhtirazi kayıt” koyabilmektedir.