Maliye Postası Dergisi
İHRAÇ KAYITLI TESLİMLERDE İHRACATIN GERÇEKLEŞMEMESİ DURUMUNDA İHRACATÇININ KDV İNDİRİMİ
Alkan ERKOL-Sedat ÖZEKEZ
1.GİRİŞ
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 11/1-c maddesinde düzenlenen ve diğer bir ismi tecil-terkin müessesi olan ihraç kayıtlı olarak imalatçı tarafından yapılan teslimler katma değer vergisinden istisna edilmiştir. Bu teslim doğrudan yapılan bir ihracat olarak değil, imalatçı olan firma tarafından ihracat yapan bir firmaya yapılan teslim olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulamadan yararlanmak için ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi gerekmektedir.(Ek süre hakkı bulunmaktadır).İhracatın gerçeklemediği durumda vergi dairesi imalatçıdan ödenmeyen KDV tutarını tahsil etmekte ve imalatçı da bu tutarı ihracatçıdan talep etmektedir. İhracatçıda ödemiş olduğu bu tutarı belirli şartlar altında indirim konusu yapabilmektedir. İhracatçının ihraç kayıtlı aldıkları malları süresinde ihraç edememesi veya imalatçı vasfını taşımaması durumuna göre indirim uygulaması farklılık arz etmektedir. 15.02.2019 tarih ve 30687 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 23 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’le beraber tebliğin (II/A-8.7.) bölümünün dördüncü ve altıncı paragraflarında yer alan “takvim yılı” ibareleri, “takvim yılını takip eden takvim yılı” şeklinde, aynı bölümde yer alan örneklerde değiştirilmiştir. Bu sebeple ihracatçının süresinde ihraç edemediği ya da imalatçı vasfına sahip olmadığının anlaşılması durumuna göre indirim konusu yapılacak dönemde değişmiştir.
2.İHRAÇ KAYDIYLA TESLİMLERDE TECİL-TERKİN UYGULAMASI(1)
2.1. Kapsam
3065 sayılı Kanunun (11/1-c) maddesi gereğince; ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV, ihracatçılar tarafından ödenmez. Bu kapsamda yapılan teslimlerle ilgili olarak düzenlenen faturaya;”3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesi hükümlerine göre, ihraç edilmek şartıyla teslim edildiğinden, KDV tahsil edilmemiştir.” ifadesi yazılır.
Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur.
Söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren üç ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen vergi terkin olunur. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı ihraç gerçekleşmeyebilir. İhracatın mücbir sebepler veya beklenmedik durumlar nedeniyle üç ay içinde gerçekleştirilememesi halinde, en geç üç aylık sürenin dolduğu tarihten itibaren on beş gün içinde başvuran ihracatçılara üç aya kadar ek süre verilebilir. Bu süreden sonra ya da ihracatçı tarafından yapılmayan ek süre talebi dikkate alınmayacaktır.
İhracatın yukarıdaki şartlara uygun olarak gerçekleştirilmemesi halinde, tecil olunan vergi tahakkuk ettirildiği tarihten itibaren gecikme zammıyla(2) birlikte tahsil olunur.
Ancak, ihraç edilmek şartıyla teslim edilen malların 213 sayılı Kanunda belirtilen mücbir sebepler nedeniyle ihraç edilememesi halinde, tecil edilen vergi tecil edildiği tarihten itibaren ilgili dönemler için geçerli tecil faizi(3) ile birlikte tahsil edilir.
Tecil veya terkin edilen bu vergiler hakkında ihracatçılar bakımından 3065 sayılı Kanunun 32 nci maddesi hükmü uygulanmaz.
İhracat, gümrük beyannamesinin kapanma tarihi itibarıyla gerçekleştiğinden, süresinde ihraç edilmek kaydıyla bu tarih itibarıyla ihraç kaydıyla teslim nedeniyle tecil edilen vergi, terkin edilebilir hale gelir. Ödenecek KDV çıkmaması nedeniyle tecil edilecek vergisi bulunmayan mükellefler ise bu tarihten itibaren iade talep edebilirler.
2.2. Tecil-Terkin Uygulamasından Yararlanacak Satıcılar