Maliye Postası Dergisi
İHALEYİ KAZANAN FİRMANIN VERGİ BORCUNUN BULUNMASI
Kamu ihale mevzuatına göre, ihale onayının alınmasından sözleşmenin imzalanmasına kadar geçen süre, ihale süreci olarak kabul edilmekte ve bu süreç, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında değerlendirilmekte, buna karşın, sözleşmenin imzalanmasından sonra ihalenin uygulanması sürecine ilişkin işlemlerde ise, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.
Söz konusu Kanunlarca da hükme bağlandığı üzere, ihale mevzuatına aykırı fiil ya da fiillerin gerçekleşmesi halinde çeşitli yaptırımların uygulanması söz konusu olup, bu yaptırımlar arasında olası etkileri dikkate alındığında, “ihalelerden yasaklama kararı”nın istekliler açısından en ağır sonuçlar doğuran yaptırımların başında geldiği söylenebilir.
Diğer yandan, gerek 4734 sayılı Kanunun ve gerekse 4735 sayılı Kanunun çeşitli maddelerinde, ihalelerden yasaklamayı gerektiren durumlara yer verilmiş olup; yasak sayılan fiil veya davranışların yanında, süresi içerisinde sözleşme yapılmamasının da bu kapsamda sayıldığı görülmektedir.
Kuşkusuz ihalelerden yasaklı bir firmanın ihalelere başvurması mümkün olmadığı gibi, yasaklı bir firma ile idarenin sözleşme imzalaması da mümkün değildir. Bu itibarla, ihale üzerinde kalan isteklilerin ihalelere katılmaktan yasaklı olup olmadığının EKAP (Elektronik Kamu Alımları Platformu) üzerinden teyit ettirilmesi ve sonucuna göre sözleşmenin imzalanıp imzalanılmamasına karar verilmesi gerekmektedir.
Bu bağlamda, bu çalışmamızda ihaleye teklif sunan ve ihale komisyonunca yapılan değerlendirme sonucunda en uygun teklif verdiği anlaşılan isteklinin çeşitli nedenlere bağlı olarak sözleşme imzalamaktan kaçınması halinde nasıl bir yol izleneceği hakkında çeşitli durumlar ışığında açıklamalarda bulunulacaktır.
Vergi Borcunun Sözleşme Sürecine Etkisi