Maliye Postası Dergisi
İHALELİ İŞLERDE SGK ASGARİ İŞÇİLİK HESAPLAMALARINDA ÖZELLİKLİ DURUMLAR
Mahmut ÇOLAK
Bu çalışmamızda, ihale konusu işlerde SGK asgari işçilik hesaplamalarında özellikli durumlara güncel mevzuat çerçevesinde yer vereceğiz.
I- DANIŞMANLIK HİZMET İHALELERİ
İhaleli işin konusunun;
. Mimarlık
. Mühendislik
. Etüt ve proje
. Harita ve kadastro
. Her ölçekte imar planı
. İmar uygulama
. ÇED raporu hazırlanması
. Plan, yazılım geliştirme, tasarım, teknik şartname hazırlanması
. Denetim ve kontrolörlük gibi teknik, mali, hukuki veya benzeri alanlarda
Hizmet alım işlerine yönelik olması halinde,
. Devamlı işyeri dosyasından bildirimin bulunması
. İşverenin ilgili dönemde Sosyal Güvenlik Kurumuna borcunun olmaması
. İhbar veya şüphe uyandırıcı başka bir hususun bulunmaması
Durumunda ilgili SGK İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü işveren servisi tarafından müfettiş incelemesine gerek kalmaksızın ilişiksizlik belgesi verilir.
II- NAKLİYE İŞLERİ İLE PERSONEL/ÖĞRENCİ TAŞIMA İŞLERİ
İhaleli işin konusunun nakliye veya personel/öğrenci taşıma işi olması ve idarece ihale konusu işin sigortalı niteliğinde bir kişi çalıştırılmaksızın bizzat yükleniciler tarafından yapıldığının bildirilmesi durumunda 4b (BAĞ-KUR) kapsamında sigortalı olduklarının anlaşılması halinde ilgili SGK İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü işveren servisi tarafından müfettiş incelemesine gerek kalmaksızın ilişiksizlik belgesi verilir.
Belirtilen türdeki bir işin tümüyle yükleniciler tarafından yapılmayıp, kısmen sigortalı çalıştırılmak suretiyle yapıldığının bildirilmesi halinde, 4b kapsamında sigortalı olup olmadıkları ile sigortalı olması gerekenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirildiğinin anlaşılması durumunda ilgili SGK İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü işveren servisi tarafından müfettiş incelemesine gerek kalmaksızın ilişiksizlik belgesi verilir.
İhale sözleşmesindeki/şartnamesindeki işçi sayısının altında bir bildirim yapılmış ise ilgili SGK İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü işveren servisi tarafından aşağıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde işlem yapılır.
- Sigortalı sayısı belirtilmiş, buna karşın sigortalıların kimlik bilgilerine yer verilmemiş ise, sigorta primleri servisi tarafından idarece bildirilen prime esas kazanç tutarı üzerinden;
- İdarece prime esas kazanç tutarı bildirilmemiş ise, sigorta primine esas kazanç alt sınırı üzerinden;
Asıl/ek prim tahakkuk belgesi düzenlenerek işleme alınır ve tahakkuk eden primler 1 aylık süre içinde ödenmesi işverenlere bildirilir.
İdareden alınan bilgi ve belgelerden sigortalıların hizmetlerinin veya kazançlarının Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmediği veya eksik bildirildiğinin anlaşılması nedeniyle, asıl veya ek aylık prim ve hizmet belgesi/muhtasar prim ve hizmet beyannamesi ya da prim tahakkuk belgesi düzenlenen her bir ay için, belgenin/beyannamenin asıl veya ek nitelikte olup olmadığı ve işverence düzenlenip düzenlenmediği dikkate alınmaksızın idari para cezası uygulanır.
İdarelerce düzenlenen yazılarda sigortalıların kimlik bilgilerine de yer verilmiş olması halinde, bu sigortalıların sigortalı işe giriş ve işten ayrılış bildirgeleri yönlerinden de gerekli kontroller yapılır, 5510 sayılı Kanunun 102’nci madde idari para cezası uygulanır. İşlemlerin bu şekilde yapılmasının ardından, tahakkuk eden primlerinin ve idari para ezalarının tahsilinden sonra ilişiksizlik belgesi verilir.
III- TEMİZLİK VEYA GÜVENLİK HİZMETLERİ
İhaleli işin konusunun temizlik veya güvenlik hizmetlerine ilişkin olması halinde, bu işlerin devamlı mahiyetteki işyeri sigortalıları ile yapılması düşünülemeyeceğinden, belirtilen nitelikteki ihale konusu işler için geçici mahiyette işyeri dosyası tescil ettirilmesi gerekir.
IV- SAVUNMA, GÜVENLİK VEYA İSTİHBARAT ALANLARINA İLİŞKİN İHALELER
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 3’üncü maddesinin (b) bendinde belirtilen; savunma, güvenlik veya istihbarat alanları ile ilişkili olduğuna veya gizlilik içinde yürütülmesi gerektiğine Cumhurbaşkanı veya ilgili bakanlık tarafından karar verilen veya mevzuatı uyarınca sözleşmenin yürütülmesi sırasında özel güvenlik tedbirleri alınması gereken veya devlet güvenliğine ilişkin temel menfaatlerin korunmasını gerektiren hallerle ilgili olan mal ve hizmet alımları ile yapım işleri dolayısıyla asgari işçilik değerlendirmesi yapılmaz.
V- İHALE KONUSU İŞLERİN KONSORSİYUM VE İŞ ORTAKLIĞI ŞEKLİNDE ÜSTLENİLMESİ