Maliye Postası Dergisi
İHALEDE TAZMİNAT BEDELİNE KDV EKLENİR Mİ?
Cemil GÜNDÜZ
2003 yılında yürürlüğe girmiş bulunan 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, kamu alımları piyasasını düzenlenmektedir (Kamunun kiralama ve satmaya yönelik usul ve esasları ise 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nda düzenlenmektedir). İdareler bu kanun uyarınca hizmet mal ve yapım işi ihtiyaçlarını tedarik için ihaleye çıkmakta ve isteklilerimizde bu Kanun düzenlemeleri doğrultusunda tekliflerini hazırlamakta ve ihale komisyonlarınca değerlendirilmektedirler.
İhale süreci usul ve esasları 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilirken, ihale sonucu sözleşme imzalayan firmanın uyacağı usul ve esaslar 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.
4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu ‘nun 24’üncü maddesinde iş artışı ve iş eksilişi hususu açıklanmıştır. Bu madde de idareden kaynaklı olarak sözleşme bedelinin hepsinin bitirilmemesi durumunda; yüklenici firmanın olası zararlarını telafi amacıyla, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’nda yükleniciye hakediş ödemesi dışında bir tazminat ödenmesine yönelik düzenlemelere yer vermiştir. Makalemizin konusu bu tazminat bedeline KDV eklenip eklenilmeyeceğidir.
1-4735 SAYILI KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA İŞ EKSİLİŞİ
4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki kamu idareleri ihtiyaç duydukları mal, hizmet ve yapım işlerine ilişkin olarak ihtiyaç miktarlarını belirleyerek ihaleye çıkmakta ve ihale kamu idareleri tarafından belirlenen ihtiyaç miktarları üzerinden sunulan teklifler doğrultusunda sonuçlanmaktadır.
Örneğin bir kamu idaresi, 1 yıl boyunca 10 bin lt akaryakıt alımı veyahut 40 tane işçi çalıştırılmasına yönelik olarak ihaleye çıkmakta; istekli firmalarda bu miktarlar üzerinden tekliflerini sunarak ihale sonuçlanmaktadır. Ayrıca yine damga vergileri, teminat mektupları, yüklenici karı vb gibi unsurlarda ihale sürecinde idarenin belirlediği tutarları üzerinden ortaya çıkmaktadır.
Ancak zaman zaman idarenin ihtiyaçtan vazgeçmesi vb sebepler olabilmektedir. 10 bin tl akaryakıt yerine 5 bin lt ile sözleşme süresi sona erebilmektedir. Veyahut taşeron sürecinde yaşandığı üzere sözleşme süresi bitmeden idareden kaynaklanan sebeplerle sözleşme feshedilebilmektedir.