Maliye Postası Dergisi
İFLASIN ERTELENMESİ
İflasın ertelenmesi temel olarak, borca batık durumu gerçekleşen sermaye şirketleri ve kooperatiflerin, mahkemeye sunulan iyileştirme projesi kapsamında, mahkeme tarafından atanacak bir kayyım gözetiminde ve belli bir süre içerisinde, mali durumlarını düzelterek iflastan kurtulmaları için öngörülen hukuki bir müessesedir. İflasın ertelenmesi, esasen hukuk sistemimizde var olan bir kurum olmakla birlikte, 30/07/2003 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren 4949 sayılı Kanun ile 2004 sayılı İcra İflas Kanun’unun 179 uncu maddesinde değişiklik yapılmış, 179/a ve 179/b maddeleri Kanuna dâhil edilmiştir. Bu değişiklikten sonra iflasın ertelenmesi kurumuna başvurular büyük ölçüde artmış ve iflasın ertelemesi daha yaygın bir uygulama alanı bulmaya başlamıştır.
İflasın ertelenmesi kurumunun temel amacı, mali durumu bozulmuş ve iflası istenmiş bir sermaye şirketi veya kooperatifin, mali durumunun düzelmesi olasılığı bulunuyorsa, gerekli tedbirlerin alınması suretiyle, şirkete toparlanma ve yeniden üretim ve istihdam yaratma imkânı vermektir. İflasın ertelenmesinden faydalanan şirketler için amme alacakları dâhil (vergi, sigorta ve diğer) icra takibi yapılamaz. Ancak alacaklıların haklarının özüne de dokunulmaz. Şirketler, icra ve haciz uygulamalarına karşı korunmaya alınır. İcra ve haciz baskısından kurtulan şirketler sanayi ve ticari faaliyetlerini devam ettirme imkânını yakalamış olurlar.
Diğer taraftan, önemli bir konu olarak, 31/07/2016 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren 669 sayılı Olağanüstü Hal Kanun Hükmünde Kararnamesinin “İflasın Ertelenmesi” başlıklı 4 üncü maddesi kapsamında aynen, “Olağanüstü halin devamı süresince, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununun 179 uncu maddesi uyarınca sermaye şirketleri ile kooperatifler tarafından iflasın ertelenmesi talebinde bulunulamaz; bu yönde yapılan talepler mahkemelerce reddedilir.” hususlarına yer verilmiştir. Bu anlamda, anılan Kanun Hükmünde Kararname hükmünden, iflasın ertelenmesi konusunda yapılacak tüm başvuruların, olağanüstü hal süresince yasaklandığı ve bu konuda mahkemelere yapılacak başvuruların reddedileceği anlaşılmıştır.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
