Maliye Postası Dergisi
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
T.C. YARGITAY
Onikinci Hukuk Dairesi
E: 2023/3446
K: 2024/1709
Alacaklı tarafından başlatılan genel haciz yoluyla ilamsız icra takibinde borçlu şirketin İcra Mahkemesine başvurusunda; örnek 7 ödeme emrinin davalı alacaklılar ile aralarındaki kira sözleşmesine konu olan ve tebliğ tarihinden önce tahliye tutanağı ile tahliye edilen adrese tebliğe çıkarılmasının usulüne uygun olmadığı, Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre yapılan tebliğin de, iade dönen tebliğin usulsüz olması ve evrakın tebliğe çıkarıldığı tarihte elektronik tebliğ adresi aktif olduğundan normal posta yoluyla yapılmasının, Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesine aykırı olması nedenleriyle usulsüz olduğunu ileri sürerek ödeme emri tebliğ tarihinin düzeltilmesi isteminde bulunduğu, İlk Derece Mahkemesince, borçlunun tebliğ tarihinden önce aktif edilmiş elektronik posta adresi bulunduğundan Tebligat Kanunu’nun 7/a maddesi gereğince tebliğ işleminin elektronik yolla yapılması gerekirken Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre ticaret sicil müdürlüğünde kayıtlı adresine normal posta yoluyla yapılmasının usulüne uygun olmadığı gerekçesi ile şikayetin kabulü ile ödeme emri tebliğ tarihinin düzeltilmesine karar verildiği, taraflarca istinaf yoluna başvurulması üzerine Bölge Adliye Mahkemesince; istinaf başvurularının esastan reddine hükmedildiği, kararın alacaklılar tarafından temyiz edildiği anlaşılmıştır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun Elektronik Tebligat başlıklı 7/a maddesinin birinci fıkrasında; “Aşağıda belirtilen gerçek ve tüzel kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.” Yine aynı maddenin ikinci fıkrasında “Birinci fıkra kapsamı dışında gerçek ve tüzel kişilere, talepleri halinde elektronik tebligat adresi verilir. Bu durumda bu kişilere tebligatın elektronik yolla yapılması zorunludur.” üçüncü fıkrasında; “Birinci ve ikinci fıkra hükümlerine göre elektronik yolla tebligatın zorunlu bir sebeple yapılamaması hâlinde bu Kanunda belirtilen diğer usullerle tebligat yapılır.” düzenlemeleri yer almaktadır.
Somut olayda; borçlu adına çıkarılan ödeme emrinin .......... adresinden bila tebliğ iade edilmesi üzerine, alacaklılar vekili tarafından 22.11.2021 tarihinde, ödeme emrinin borçlunun ticaret sicil müdürlüğünde kayıtlı adresine Tebligat Kanunu’nun 35. maddesine göre tebliğe çıkarılmasının talep edildiği, icra müdürlüğünce 23.11.2021 tarihi, saat 08:50’de talebin kabulü ile ödeme emrinin Teb. K. 35. maddesine göre tebliğe çıkarılmasına karar verildiği ve evrakın 27.11.2021 tarihinde tebliğ edildiği görülmüştür.

TEMMUZ 2025 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
KADASTRO TESPİTİNE İTİRAZ
İCRA MÜDÜRLÜĞÜNDEN TALEPTE BULUNDUĞU TARİH İTİBARİYLE , BORÇLUNUN AKTİF ELEKTRONİK TEBLİĞ ADRESİ BULUNMAMASI
TEVSİ YATIRIMLARDA İNDİRİMLİ KURUMLAR VERGİSİ VE ENDEKSLEME
MALİ TATİLİN ESASLARI VE NÜANSLARI
6183 SAYILI KANUNUN 48. MADDESİ KAPSAMINDA TECİL VE TAKSİTLENDİRME UYGULAMASI
VERGİ HUKUKUNDA İSPAT ÖLÇÜSÜ
TEKNOKENTLERDE ÜCRET TEŞVİKİNDEN KİM YARARLANIR?
EKONOMİNİN DİJİTALLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN VERGİSEL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE SON GELİŞMELER
KOOPERATİFLERDE GENEL KURUL GÜNDEMİNİN BELİRLENMESİ
ARAÇ KİRALAMA İŞLERİNDE ASGARİ İŞÇİLİK YAPILIP YAPILMAMASINDA YAPILAN SON DÜZENLEME
FAZLA ÇALIŞMA HALİNDE İŞ GÜVENLİĞİ RİSKİ
KONKORDATO’DA İŞÇİ ALACAKLARININ DURUMU NE OLACAKTIR?
ÖNCEDEN ÖZELGE TALEP EDİLMESİ HALİNDE DÜZELTME BEYANNAMELERİNE KONULAN İHTİRAZİ KAYDIN KABUL EDİLMEMESİ
