Maliye Postası Dergisi
HİZMET TESPİT DAVALARINDA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRENİN AÇIKLANMASI
Sosyal güvenlik mevzuatında yazılı olan her bir kanun hükmünün uygulamada nasıl olması gerektiği büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü, çalışma hayatında her bir işçi, memur ve esnafın sosyal güvenlik mevzuatıyla doğrudan veya dolaylı olarak etkisi bulunmaktadır.
Sosyal güvenlik mevzuatında en önemli konulardan birisi de, hak düşürücü süre ile ilgili olanıdır. Hak düşürücü sürenin anlamı, çalışma hayatında sigortasız çalışan kişilerin geçmişe doğru sigortalı sayılmalarını sağlamak için iş mahkemelerine belli bir yasal sürede dava açmaları gerektiğiyle ilgilidir. Yani, hak düşürücü süre içinde açılan davalar için hizmet tespiti yapılmakta iken, hak düşürücü süre geçirildikten sonra açılan davalar için, herhangi bir talepte bulunulmamaktadır.
Bu makale çalışmamızda, 5510 sayılı yasanın 86 ncı maddesinde hüküm altına alınan “hak düşürücü süre” ile ilgili açıklamalarda bulunup, hak düşürücü sürenin hizmet tespit davalarında nasıl uygulandığını açıklamaya çalışacağız.
5510 SAYILI YASADA HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
5510 sayılı Kanunun “Prim belgeleri ve işyeri kayıtları” başlıklı 86 ncı maddesinde; “Aylık prim ve hizmet belgesi işveren tarafından verilmeyen veya çalıştıkları Kurumca tespit edilemeyen sigortalılar, çalıştıklarını hizmetlerinin geçtiği yılın sonundan başlayarak beş yıl içerisinde iş mahkemesine başvurarak, alacakları ilâm ile ispatlayabilirlerse, bunların mahkeme kararında belirtilen aylık kazanç toplamları ile prim ödeme gün sayıları dikkate alınır.” hükümleri yer almaktadır.