Maliye Postası Dergisi
HIRSIZLIK DURUMUNUN VERGİ KANUNLARINCA DEĞERLENDİRİLMESİ
M.Hakan ALEMDEROĞLU
Vergi Kanunlarında gerek gelir vergisi gerekse de kurumlar vergisi mükellefleri gelirin elde edilmesi veya idamesiyle ilgili olan ve ilgili mevzuatta yer alan indirilebilecek gider olarak sayılan unsurların kazançtan indirilmesine imkân tanımaktadır. Safi kazancın tespitinde kanun maddesinde yer alan giderlerin indirilmesine olanak bulunmakta olup sayılan unsurlar dışındaki giderlerin kurum kazancından indirilmesi mümkün değildir. Ayrıca KDVK 29. Maddesinde mükellefler yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden bu kanunda aksine hüküm olmadıkça faaliyetlerine ilişkin olarak alımlara ilişkin olarak yüklenilen katma değer vergisini indirebilirler. KDVK 30. Maddesi ise bu hükme istisna getirmiştir.İşletme envanterine dahil olan emtianın çalınması karşısında vergi kanunları ile olan bağlantı ve kazançtan indirilip indirilemeyeceği ve katma değer vergisinin akıbeti makalenin konusunu oluşturmaktadır.
Hırsızlık Olayı Sonucu Çalınan Emtianın Gelir Ve Kurumlar Vergisi Açısından İrdelenmesi
GVK madde 40/1 de Ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderlerin safi kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınacağı belirtilmiştir.
GVK madde 88/3’de menkul ve gayrimenkul sermaye iratlarında, gider fazlalığından doğanlar hariç, sermayede vukua gelen eksilmeler zarar addolunmayacağı hüküm altına alınmıştır.
KVK madde 6’da Safî kurum kazancının tespitinde, Gelir Vergisi Kanununun ticarî kazanç hakkındaki hükümleri uygulanacağı belirtilmiş ayrıca mezkur kanunun 8. Maddesinde Ticarî kazanç gibi hesaplanan kurum kazancının tespitinde, mükelleflerin gelir vergisi Kanununun 40. Maddesinde sayılan giderlere ek olarak mezkur maddede sayılan unsurları da ayrıca hasılattan indirebilmesine imkan tanınmıştır.