Maliye Postası Dergisi
HAKARET FİİLİ SONRASI İŞ YERİNDE KISA SÜRELİ ÇALIŞAN İŞÇİ İHBAR TAZMİNATINA HAK KAZANIR MI?
İşçilerin iş akitlerin feshi iş kanununda düzenlenmiştir. İş Kanununda akitlerin feshi ya haklı nedenle ya da geçerli bir fesih sebebi ile yapılabilmektedir. Geçerli bir sebebe dayanması İş Kanunun 17. Ve 18. maddelerinde izah edilmiştir. İşçi tarafından haklı bir derhal fesih hakkı ise iş Kanunun 24. maddesinde belirtilmiş ve bu madde bendi, haklı nedenle derhal fesih hakkını üç kategoriye ayırmıştır. Bunlardan birincisi, sağlık nedenler, ikincisi, Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri, üçüncüsü ise zorlayıcı sebepler olarak sıralanmıştır. Haklı nedenle fesih halinde hakaret olayı, ahlak ve iyi niyet kuralları çerçevesinde değerlendirilmektedir. Bu makalede işveren tarafından hakaret sonrası işyerinde kısa süreli de olsa çalışmaya devam eden işçinin ihbar tazminatı alıp almayacağı mevzuat ve yargı kararları çerçevesinde ele alınacaktır.
HAKARET FİİLİ
Hakaret suçunun genel kastla işlenebilen bir suçtur. Bu suçun taksirle işlenmesinin mümkün değildir. Hakaret suçunun oluşabilmesi için, mağdurun rencide olmuş olması veya aşağılanmış olmuş olması gerekmemektedir. mağdurun, rencide olabilecek veya aşağılanabilecek nitelikte olmasının yeterlidir. İsnat olunan somut fiil veya olgunun ve yakıştırma ya da sövme fiillerinin nerede, hangi zamanda, hangi şekilde, hangi iş veya mesleğin işlenişi sırasında veya vasıtasıyla gerçekleştirildiğinin dikkate alınması gerekmektedir. Genel kastın, tahkir teşkil eden fiilin, mağduru toplum içinde küçük düşüreceğini bilerek işlenmesi anlamına gelmektedir. Genel kastta, yapılan hareketin, kişiyi küçük düşürme amaçlı yapılmadığı, küçük düşürebilecek nitelikte olmasını bilmek yeterlidir.Hakaret fiili işyeri uygulamalarında genelde dildeki özensizlikten kaynaklanmaktadır.
Hakaret fiili, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun “Hakaret” başlıklı 125. maddesinin 1.fıkrasında; “Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ederek işlenmesi gerekir.” şeklinde hukuki yaptırımı belirtilmiştir.
Hakaret fiili işçinin gıyapta da işlenebileceği gibi huzurda da işlenebilir. Gıyapta işlenmesi halinde tutanakta belirtilen şahitlerin imzası önemli olduğu gibi, kişinin hakaret ettiği mekan ya da çalışma ortamında halen çalışmakta olan kişilerin ifadeleri önemlidir.
Hakaret fiilinin özünde şeref ve haysiyet kavramı vardır. Şeref ve haysiyet kavramının kişiye toplum tarafından verilen manevi değerlerin tümünü ifade eder. Hakaret fiili ile, kişinin şeref ve haysiyetinde bir zedelenme ve azalma söz konusu olmaktadır. İşyerinde mesleki olarak çalışan bir kişiye yapılan hakaret fiilinde bir itibar azalması ve zedelenmesi söz konusu olmaktadır.
İŞ KANUNUNDA HAKLI NEDENLE FESİH HALİ VE HAKARET