Maliye Postası Dergisi
HAK SAHİPLERİNİN ÖLÜM SİGORTASINDAN YARARLANMASI
Mustafa ŞEN
1. Giriş
Ölüm sigortası, ölüme bağlı olarak geride kalan hak sahiplerine sosyal güvenlik garantisi sağlayan bir sigorta koludur. Ölüm sigortası sayesinde ölen kişinin hayattayken geçimini sağladığı hak sahiplerine, mevzuatta belirtilen şartların yerine getirilmesi halinde ölüm aylığı bağlanır.
Ölüm sigortasında asıl amaç aileyi korumaktır. Zira ölüm sigortası diğer sigorta kollarından farklı olarak ölen kişinin yakınlarını korumaya alır. Ölüm sigortasında hak sahipleri, sigortalının eşi, çocukları ve ana-babasıdır. Ölüm sigortası kapsamında bağlanan ölüm aylığı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile belli şartlara ve belli oranlara göre hesaplanır.
Sigortalının ölümü sigortalı tarafından bakılan ve geride kalanlar için büyük bir risktir ve ölüm halinde bu kişilerin koruma altına alınması gerekmektedir. Bu açıdan çalışmamızda, ölüm sigortası kapsamında sigortalılara ilişkin şartlar ile hak sahiplerinden eş, çocuk ve anne-babaya ilişkin şartlar açıklanacaktır.
2. Ölüm Sigortasından Yararlanma Şartları
2.1. Sigortalılara İlişkin Şartlar
Ölüm sigortasının Kanunumuzda yer almasının nedeni, sigortalıların ölmeleri halinde geride bıraktıkları hak sahiplerinin mağdur olmasını önlemektir. Bu nedenle ölen sigortalının hak sahiplerine sosyal yardım sağlanması amaçlanmıştır.
Sosyal sigortalarda primli rejimi benimsemiş ülkelerde, ölen her kişinin hak sahiplerine ölüm aylığı bağlanmaz. Mutlaka belirli bir süre sigortalı olma ve prim ödeme şartı aranır. Bu şartlar geçmiş yıllarda yasalarla sıkça değiştirilmiştir. Bu açıdan değerlendirildiğinde Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) ölen sigortalıların hak sahiplerine yeterli bilgiyi vermediğini söylememiz mümkündür.