Maliye Postası Dergisi
GÜNLÜK OLARAK KİRAYA VERİLEN YERLER EMLAK VERGİSİ AÇISINDAN KONUT MU İŞYERİ Mİ SAYILIR?
Ahmet ARSLAN
Bilindiği üzere, son yıllarda rezidans ve benzeri yapılar genellikle en az 1 yıl olarak yapılan normal kiralamalardan farklı olarak günlük, haftalık veya aylık gibi sürelerle kiraya verilmektedir. Söz konusu yapılarda sadece kiralama hizmeti değil, güvenlik, temizlik, resepsiyon gibi ilave hizmetler de sunulmakta ve konaklayanlara yapı sahipleri tarafından fatura dahi kesilmektedir.
Bu tür yerlerin kiralama hizmetine ilave olarak sunulan özellikleri söz konusu yerlerin otel vb. konaklama işletmelerine benzerlik göstermesine yol açmaktadır.
Söz konusu yerlerin günlük veya haftalık olarak kullandırılmasından sağlanan gelirlerinin gayrimenkul sermaye iradı mı yoksa ticari kazanç mı olduğu tartışmasının yanısıra bu yerlerin konut veya işyeri niteliğinin belirlenmesi ödenecek emlak vergisinin oranı açısından büyük önem arz etmektedir.
1. Konut ve İşyerlerinde Emlak Vergisi
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 1’inci maddesinde, Türkiye sınırları içinde bulunan binaların bu Kanun hükümlerine göre bina vergisine tabi olduğu hüküm altına alınmıştır.
Anılan Kanunun 8’inci maddesinin birinci fıkrasında, bina vergisi oranının meskenlerde (konut) binde bir, diğer binalarda ise binde iki olduğu, bu oranların 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanları içinde % 100 artırımlı uygulanacağı hükme bağlanmıştır.
Bu durumda bir binanın konut veya işyeri olması emlak vergisi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Zira bir binanın konut veya işyeri olarak kullanılması ödenecek emlak vergisi açısından %100 oranında fark etmektedir.
Kanunun söz konusu düzenlemesiyle aslında konut dışındaki yerlere nazaran konutlar için daha avantajlı bir vergileme sistemi bulunmaktadır.
Bu nedenle, bir binanın konut olup olmaması vergileme açısından büyük önem taşımaktadır.

EYLÜL 2026 MALİYE POSTASI İÇİNDEKİLER
BELİRLİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVERENCE SÜRENİN BİTİMİNDEN ÖNCE FESHİ
TAPU KAYDININ MAHKEME KARARIYLA İPTALİ NEDENİYLE UĞRANILAN ZARARIN TAZMİNİ
MÜZAYEDE MAHALLERİNDE YAPILAN SATIŞLARDA KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI
GELİR VERGİSİ MÜKELLEFİYET KAYDI BULUNMAYANLARA YAPILACAK ÖDEMELERDE VERGİ TEVKİFATI
YURTDIŞINDAN GELEN HASTALARA VERİLEN SAĞLIK HİZMETLERİNDE GELİR VERGİSİ İSTİSNASI
LİMİTED ŞİRKETLERDE MAHKEME KARARIYLA ORTAKLIKTAN ÇIKARILMA
KAMU İHALE KURUMUNA ÖDENEN BEDELLERİN İADESİNE YÖNELİK DÜZENLEMELER
KONKORDATO İLAN EDEN FİRMA İHALEYE KATILABİLİR Mİ? SÖZLEŞMEYE DEVAM EDEBİLİR Mİ?
YURT DIŞI MUKİMİ FİRMANIN YURTİÇİ ŞUBESİNDE TÜR DEĞİŞTİRME İŞLEMİNİN DEVİR OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ
KAMU GÖREVLİLERİ AÇISINDAN SOSYAL MEDYADA TİCARİ FAALİYET YASAĞI
SGK UYGULAMALARINDA İŞYERİ BİLDİRİMLERİ
İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEMESİ HALİNDE UYGULANACAK FAİZ TÜRÜ
