Diğer Haberler
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İstenmeyen Mesajlara 1,9 Milyon Lira Ceza Kesti
Şikayet türlerinde ilk sırayı 182 bin 638 ile SMS alırken, bunu 14 bin 147 ile sesli arama ve 4 bin 427 ile e-posta yoluyla gönderilen iletilere ilişkin başvurular izledi.
1 milyon 898 bin 668 lira ceza
İncelemeler sonucunda il müdürlüklerince kesilen kesinleşmiş ceza tutarı, bir yılda toplam 1 milyon 898 bin 668 lira olarak gerçekleşti. Birçok il müdürlüğünde ise şikayet edilen gerçek veya tüzel kişilerden savunmaları talep edildi ve idari para cezası uygulama aşamasına gelindi.
Söz konusu şikayetlerin 54 bin 873'ü bu yılın ilk altı ayında gerçekleşti. Bu başvuruların ise 50 bin 718'i SMS, 2 bin 817'si sesli arama ve bin 338'i e-posta yoluyla gönderilen iletilere ilişkin oldu. Yapılan bu başvurulara ilişkin 25 bin 665 lira ceza uygulandı.
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'un uygulamasını düzenleyen Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik, geçen yıl temmuz ayında yürürlüğe girmişti.
İstenmeyen ticari elektronik iletilere ilişkin başvurular, dilekçe ile ticaret il müdürlüklerine yapılabildiği gibi Bakanlığın resmi internet sitesi ve e-Devlet Kapısı üzerinden ulaşılan Ticari Elektronik İleti Şikayet Sisteminden de gerçekleştirilebiliyor. Başvuruyu değerlendiren Bakanlık, bu sürece ilişkin tüketiciye bilgi veriyor. İstenmeyen ticari elektronik iletiyi gönderen firmaya bin liradan 15 bin liraya kadar idari para cezası kesilebiliyor. Başvuru ticari elektronik iletinin gönderildiği tarihten itibaren en geç 3 ay içinde yapılabiliyor.
Ancak söz konusu düzenleme uyarınca onaylı olduğu kabul edilen veri tabanlarında iletişim bilgileri yer alan vatandaşlara gönderilen iletiler hakkında yapılan şikayet başvuruları sonucunda idari işlem uygulanamıyor. Şikayet başvurusunda bulunulmuş olması ileti gönderilmesinin reddedildiği anlamına gelmediği için ticari elektronik ileti almak istemeyen tüketicilerin öncelikle bu iletileri reddetme hakkını kullanması gerekiyor.