Maliye Postası Dergisi
GÜÇLÜ BİR GELENEĞİ MODERN ARAÇLARLA İHYA PROJESİ: AHİLİK SANDIĞI
Geçmişte ahilik kültürüne dayalı çok güçlü bir gelenek üzerinde hayat bulmuş olan esnaf dayanışmasının, geleneğin yaptırım gücünün giderek kaybolduğu modern zamanlarda geçer akçe olan pozitif hukuk zemini üzerinde yeniden inşası fikrine dayanan Ahilik Sandığı müessesesi, birikim anlamında bu konuda ülkemizdeki en başarılı uygulama olan İşsizlik Sigortası Fonu modeli esas alınarak tasarlanmıştır.
6824 sayılı Kanun ile hukuksal alt yapısı oluşturulan ve 2018 yılı başında hayata geçmesi ön görülen Ahilik Sandığı’na hukuki ve pratik bir bakış açısı ile yaklaşılan bu sınırlı çalışmamızda, Sandığın yönetim esasları ve gelir kaynakları ile, mensuplarına sunduğu hizmetler ve bu hizmetlerden yararlanma koşulları / prosedürleri açıklanmaktadır.
YÖNETİM ESASLARI VE GELİR KAYNAKLARI
A- YÖNETİM ESASLARI
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na 6824 sayılı Kanun ile ilave edilen Ek 6. madde ile kurulan ve 01.01.2018 tarihinde faaliyete geçmesi öngörülen Esnaf Ahiliği Sandığı, “bütçe dışı” bir kuruluş olup Kurum (İŞKUR) yönetim kurulu kararları çerçevesinde işletilip yönetilecek ve Sayıştay denetimine tabi olacaktır. Sandığın gelir ve giderleri üçer aylık dönemler hâlinde 3568 sayılı Kanuna göre ruhsat almış, denetim yetkisine sahip meslek mensubu yeminli malî müşavirlere denetlettirilerek denetim raporlarının sonuçları ilân edilecektir (4447/Ek Md.6).
Belirtilen kanun maddesinde Sandığın kamu veya özel hukuk tüzel kişiliğine sahip olduğuna dair bir hüküm bulunmayıp, aksine Sandığın gelirleri ile bu gelirlerle alınan her türlü taşınır ve taşınmazların Kuruma ait olduğu vurgulanmıştır.
B- GELİR KAYNAKLARI