Maliye Postası Dergisi
GIDA BANKACILIĞI VERGİSEL BOYUTU VE MUHASEBELEŞTİRİLMESİ
“5179 sayılı kanunun 3. Maddesinde yapılan tanıma göre, bağışlanan veya üretim fazlası, sağlığa uygun her türlü gıdayı tedarik eden, uygun şartlarda depolayan ve bu ürünleri doğrudan veya değişik yardım kuruluşları vasıtasıyla fakirlere ve doğal afetlerden etkilenenlere ulaştıran ve kar amacı gütmeyen dernek ve vakıfların oluşturduğu organizasyon olan gıda bankacılığı 01.01.2004 tarihinde 5035 sayılı kanunla Türkiye’ye getirilmiştir”(1) Sadece gıda bağışı ile ilgili olarak yapılan düzenlemenin kapsamı 5281 sayılı kanun ile genişletilerek giyim, yakacak ve temizlik maddeleri de gıda bankacılığı kapsamında bağışı yapılabilecek mallara dahil edilmiştir.
İhtiyaç fazlası gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin yoksul vatandaşlara ulaştırılmasını sağlayan böylece israfı önleyerek sosyal adaleti sağlamayı amaç edinen gıda bankacılığı ile ilgili “02.01.2004 tarihli, 25334 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5035 Sayılı ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun’ ile Gelir Vergisi Kanununun (GVK) 40 ve 89 no’lu maddelerinde ve 3065 sayılı KDV Kanununun 17 no’lu maddesinde yapılan değişikliklerle destekleyici vergi düzenlemeleri yapılmıştır.”(2) Kurumlar Vergisi Kanununda ise gıda bankacılığına ilişkin herhangi bir düzenleme yer almamaktadır. Fakat Kurumlar Vergisi Kanunun 6. Maddenin 2. Bendine göre kurum kazancı tespitinde ticari kazanca ilişkin hükümler dikkate alınacağından dolayı kurumlar vergisi mükellefleri de GVK 40. Maddedeki gıda bankacılığına ilişkin düzenlemeden faydalanabilmektedir. Ayrıca 251 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliği ile gıda bankacılığında uyulması gereken usul ve esaslar belirlenmiştir.
Bu çalışmada da gıda bankacılığına ilişkin Katma Değer Vergisi Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanununda yer alan düzenlemeler ele alınacak ve gıda bankacılığı kapsamında yapılan işlemlerin muhasebeleştirilmesine yer verilecektir.