Maliye Postası Dergisi
GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASI VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR
Serdar ORAN
6663 sayılı Kanunla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20’nci maddesi yeniden düzenlenmiş olup vergi mevzuatımıza genç girişimcilerde kazanç istisnası eklenmiştir. Söz konusu düzenleme ile ekonomik büyüme ve kalkınmanın itici gücü, yenilik ve yaratıcılığın en önemli kaynaklarından biri olan genç girişimcilere kazanç istisnası getirilmiştir.
Gelir Vergisi Kanunu’nda yapılan düzenleme ile birlikte ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle adlarına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis olunan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış tam mükellef gerçek kişilerin, faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, Kanun’un mükerrer 20’nci maddesinde belirtilen şartları sağlamak koşuluyla gelir vergisinden müstesnadır.
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20’nci maddesinde yer alan bu kazanç istisnası 10.02.2016 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Söz konusu istisna düzenlemesinin yürürlüğe girdiği tarih itibariyle karşılaşılan sorunlar ve bu sorunlara vergi idaresinin verdiği cevaplar çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır.
GENÇ GİRİŞİMCİLERDE KAZANÇ İSTİSNASI
İstisnadan Yaralanacak Olanlar
Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 20’nci maddesinde yer alan genç girişimci kazanç istisnasından ticari, zirai veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmiş ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış gerçek kişiler yararlanır.
Kanun maddesinde söz konusu istisnadan sadece tam mükellef gerçek kişilerin yararlanacağı belirtildiğinden dar mükellef gerçek kişiler söz konusu istisnadan yararlanamayacaktır.
Gelir Vergisi Kanunu’na eklenen bu düzenlemenin amacı genç girişimcileri desteklemek olduğundan Kanun hükümleri ile belirli bir yaş sınırı getirilmiştir. Kanun maddesinde de yer alan hükme göre istisnadan mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış kişiler yararlanabilir.
Buna göre, genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanabilmek için, mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla yirmi dokuz yaşını doldurmamış, diğer bir ifade ile otuz yaşından gün alınmamış olunması gerekmektedir. Örneğin 14.11.2016 tarihi itibariyle mali müşavirlik hizmetleri faaliyetine başlayan ve adına ilk defa mükellefiyet tesis ettirilen 10.06.1987 doğumlu Bay (H);10.06.2016 tarihi itibariyle 29 yaşını doldurduğundan söz konusu istisnadan yararlanamayacaktır. Bay (H) serbest meslek faaliyetine 01.06.2016 tarihi itibariyle başlamış olsaydı Kanun maddesinde belirtilen diğer şartları da sağlaması koşuluyla istisnadan yararlanacağı açıktır.