Maliye Postası Dergisi
GELİR VERGİSİ KANUNUNDA GEÇİCİ 67. MADDE DÜZENLEMESİ VE MENKUL KIYMETLERİN VERGİLENDİRİLMESİNE ETKİSİ
01.01.2006 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanmak üzere 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’na (GVK) eklenen geçici 67. madde ile; sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması sonucu elde edilen kazançların vergilendirilmesinde ve menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde sadelik sağlanmıştır. Geçici 67. madde kapsamında yapılan kesintiler nihai vergileme sayılmış ve bu madde kapsamında kesinti yoluyla vergisi alınan gelirler beyan dışı bırakılmıştır.
Yapılan düzenleme ile 1.1.2006 tarihinden itibaren, çeşitli finansal araçlardan elde edilen getirilerin aynı düzeyde kaynakta vergilenmesi, ticari faaliyetlere dâhil olmayan gelirler için kaynakta yapılan bu vergilemenin nihai vergileme olması öngörülmektedir. Maddenin (1) numaralı fıkrası ile menkul kıymetlerin ve diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılması sonucunda veya elde tutulma sürecinde elde edilen getiriler üzerinden, bankalar veya aracı kurumlar aracılığıyla kaynakta vergileme yapılması öngörülmekte ve bu uygulamanın gerçekleştirilmesinde uygulanacak kurallar belirlenmektedir. Gelir sahibinin gerçek veya tüzel kişi ya da dar veya tam mükellef olması, vergi mükellefiyeti bulunup bulunmaması, vergiden muaf olup olmaması ve elde edilen kazancın vergiden istisna olup olmamasının madde kapsamında yapılacak tevkifatlara etkisi olmaması öngörülmüştür.
İşbu makalede de Geçici 67. maddenin menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesine etkisine değinip, uygulamaya yön veren idari düzenlemelere yer vereceğiz.