Haberler
GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN
Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında 7186 Sayılı Kanun Resmi Gazete'de yayımlandı.Kanunla varlık barışının süresi uzatılıyor, Gümrüklerde el konulan araçlara af getiriliyor, Gelir Vergisi Kanun'unda hasılat esaslı kazanç tespitine ilişkin değişiklikler yapılıyor, Sosyal Güvenlik Kanunun'da yurt dışı borçlanmalara ilişkin önemli değişiklikler yapılıyor.
Kanun ile Sosyal Güvenlik Kanunun'da yapılan değişiklikler hakkında Vakkas Demir'in yazdığı yazıyı okumak için tıklayın.
Söz konusu kanunun tamamını okumak için tıklayın.
Gümrüklerde El Konulan Araçlara İlişkin Yapılan Düzenleme
Mevcut bir soruşturma kapsamında bulunan veya el konularak mülkiyetin kamuya geçirilmesi kararı verilen kara ulaşım araçları ile ilgili olarak 31/12/2019 tarihine kadar ilgili gümrük idaresine başvurulması ve taşıtın ilk iktisabında ödenmesi gereken özel tüketim vergisinin %25’ine tekabül eden tutarın, başvuru sahibine tebliğ edildiği tarihten itibaren bir ay içinde ilgili tahsil dairesine ödenmesi hâlinde, el konulan araç sahibine iade edilecek. İadesi talep edilen ulaşım araçlarının muhafazasına ilişkin masraflar da araç sahibince ödenecek.
Kanunla yurt dışına çıkış harcı 50 liraya çıkarıldı.
Varlık Barışı
Gelir Vergisi Kanunna eklenen geçici 90. maddeye göre, sahip olunan ve Türkiye’de bulunan ancak kanuni defter kayıtlarında yer almayan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçları ile taşınmazlar, 31/12/2019 tarihine kadar vergi dairelerine beyan edilmeleri ve .varlıkların değeri üzerinden %1 oranında tarh edilen verginin , tarhiyatın yapıldığı ayı izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi halinde söz konusu varlıklar, 31/12/2019 tarihine kadar, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmaksızın kanuni defterlere kaydedilebilecek.Bu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmeden çekilebilecek.
Yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 31/12/2019 tarihine kadar Türkiye’deki banka veya aracı kuruma bildiren gerçek ve tüzel kişiler de söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler.
Banka ve aracı kurumlar, kendilerine bildirilen varlıklara ilişkin olarak %1 oranında hesapladıkları vergiyi, bildirimi izleyen ayın on beşinci günü akşamına kadar vergi sorumlusu sıfatıyla bir beyanname ile bağlı bulunduğu vergi dairesine beyan edecekler ve ödeyecekler.
Mükellefler, bu kapsamda Türkiye’ye getirdikleri varlıklarını, dönem kazancının tespitinde dikkate almaksızın işletmelerine dâhil edebilecekle. Bu varlıklar vergiye tabi kazancın ve kurumlar için dağıtılabilir kazancın tespitinde dikkate alınmaksızın işletmelerden çekebilecek.
Bu madde kapsamında ödenen vergi, hiçbir suretle gider yazılamayacak ve başka bir vergiden mahsup edilemeyecek. Türkiye’ye getirilen veya kanuni defterlere kaydedilen varlıkların elden çıkarılmasından doğan zararlar, gelir veya kurumlar vergisi uygulaması bakımından gider veya indirim olarak kabul edilmeyecek.
Bu madde kapsamında bildirilen veya beyan edilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak.
Hasılat Esaslı Kazanç Tespiti
Gelir Vergisi Kanununun 113 üncü maddesi hasılat esaslı kazanç sistemine ilişkin hükümleri içerecek şekilde yeniden düzenlendi.
Buna göre şehir içi yolcu taşımacılığı faaliyetinde bulunan ve bu faaliyetlerinden kaynaklanan hasılatlarının tamamını elektronik ücret toplama sistemleri aracılığıyla elde eden mükelleflerin talep etmeleri hâlinde söz konusu faaliyetlerinden elde ettikleri gayrisafi hasılatlarının (Katma Değer Vergisi Kanununun 38 inci maddesi kapsamında hasılat esaslı vergilendirme usulüne göre vergilendirilen mükellefler için hesapladıkları katma değer vergisi dâhil tutarın) %10’u bu faaliyetlerine ilişkin vergiye tabi kazanç olarak esas alınacak. Vergiye tabi kazancın bu suretle tespitinde ilgili faaliyete ilişkin giderler dikkate alınmayacak ve bu kazanca herhangi bir indirim veya istisna uygulanmayacak.
Bu faaliyetlere ilişkin gider veya maliyetler, vergiye tabi diğer kazanç veya iratlarının tespitinde dikkate alınmayacak.
Bu kazançları dışındaki beyana tabi diğer kazanç veya iratları hakkında bu madde hükümleri uygulanmayacak.
Bu şekilde vergilendirmeye seçenler iki yıl geçmedikçe bu usulden çıkamayacak.