Maliye Postası Dergisi
GEÇİCİ GÖREV YOLLUĞU, SEYYAR GÖREV TAZMİNATI VE ARAZİ TAZMİNATI ÖDEMELERİ VE BUNLAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
A) Geçici Görev Yolluğu
6245 sayılı Harcırah Kanunu 1/3/1954 tarihinde yürürlüğe girmiş ve bu Kanunda ihtiyaç nedeniyle bir takım değişiklikler yapılmıştır. Bununla birlikte, 6245 saylı Kanun, üzerinde en az değişiklik yapılan Kanunlardan biri olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Söz konusu Kanunun yürürlük tarihinde (1/3/1954) düzenlenen bu Kanunun 14 üncü maddesinde, memuriyet mahallinden söz edilmeden kurumlara ait bir görevin yerine getirilmesi amacıyla yurt içinde veya dışında başka bir yere gönderilen memur ve hizmetlilere geçici görev yolluğu olarak yol gideri ve gündelik verileceği. Bu ödemelere ek olarak da hamal (cins ve adedi beyannamede gösterilmek suretiyle) bagaj ve ikametgah veya görev mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtaları giderlerinin de ayrıca ödeneceği düzenlenmiştir.
Burada sözü edilen ikametgah veya görev mahalli ile istasyon, iskele veya durak arasındaki nakil vasıtalarından açıkça söz edilmemekle birlikte bu vasıta maddenin yürürlüğünden itibaren taksi olarak uygulanmaktadır. Mutat taşıt kullanılması ve bu taşıtın beyan edilmesi halinde ise mutat taşıt ücretinin ödeneceği tabidir. Ayrıca, bu ödemeler beyana bağlı bulunduğundan beyan edilmeyen taşıt ücretlerinin de ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Ancak, burada kullanılacak taksi sayısı gidiş ve dönüş olmak üzere birer defa olup, en fazla dört defa taksi ücreti ödenebilmektedir. Dolayısıyla, görevli bulunulan yerde konaklama yeri ile görev yerine gidiş ve dönüşler için gerek mutat taşıt gerekse taksi ücretinin ödenmesi mümkün bulunmamaktadır.
Söz konusu 14 üncü maddede sadece 22/1/1959 tarihinde 7187 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle bir değişiklik (muvakkat kaza salahiyetiyle gönderilenlere yalnız gidiş ve dönüşleri için yol gideri ödenmekte iken bunlara geçici görev yolluğunun tüm unsurlarının ödenmesi) yapılmıştır. Dolayısıyla, bu madde hükmü 22/1/1959 tarihinden itibaren uygulanmaktadır.
2562 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle getirilen ve 1/3/1982 tarihinden itibaren uygulamaya konulan “memuriyet mahalli” tanımı ile “başka yer” tanımından sonra geçici görev yolluğu ödemeleri geçici görevlendirmelerin memuriyet mahalli dışına gönderilme başka bir ifade ile memur ve hizmetlilerin başka yere gönderilme şartına bağlanmıştır. Dolayısıyla, memuriyet mahalli içerisinde yapılacak görevlendirmelerde geçici görev yolluğu ödenmesi mümkün bulunmamaktadır. Bu şekilde görevlendirilenlere 6245 sayılı Kanunun 28 inci maddesine göre mutat veya istisnai hallerde diğer taşıt ücreti de ödenebilmektedir.
Kamu kurum ve kuruluşları asli görevli bulundukları yerlerden sürekli olarak fiilen gezici olarak görevlendirilmeleri durumunda bunlara geçici görev yolluğu ödenmeyeceği 6245 sayılı Kanunda açıkça düzenlenmiştir.
B) Seyyar Görev Tazminatı