Maliye Postası Dergisi
GEÇ GELEN FATURADA YER ALAN KDV’NİN İNDİRİM KONUSU YAPILABİLMESİ İÇİN DEFTERE KAYDIN ÖNEMİ
Katma Değer Vergisi Kanununun uygulamasında indirim mekanizması olarak adlandırılan düzenlemeye göre mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilirler. Söz konusu indirimin yapılabilmesinin temel iki şartı mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin alış faturaları veya benzeri vesikalarda gösterilmesi ile ilgili vesikaların vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla kanuni defterlere kaydedilmesidir.
2. İNDİRİMİN ŞARTI VE ZAMANI
3065 sayılı KDV Kanununun 29/1 inci maddesine göre mükellefler, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV’den, faaliyetlerine ilişkin olarak, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV’yi veyahut ithal ettikleri mal ve hizmetler dolayısıyla ödedikleri KDV’yi indirebilirler.
Mükellefler işi ile ilgili olarak satın aldığı veya ithal ettiği mallar veyahut yaptırdığı hizmetler dolayısıyla hesaplanan vergiyi, teslim ettiği mallar veya yaptığı hizmetler dolayısıyla hesaplanan KDV’den indirir ve aradaki farkı vergi dairesine yatırırlar.
3065 sayılı Kanunun 34/1 inci maddesine göre, yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait KDV’nin indirilebilmesi için verginin alış faturası veya benzeri vesikalar ile gümrük makbuzu üzerinde ayrıca gösterilmesi gerekmektedir.
Kanunun 29/3 üncü maddesi hükmüne göre ise indirim hakkı, vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı aşılmamak şartıyla ilgili vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir.
Bu durumda fatura ve benzeri vesikalar 10 gün içinde defterlere kaydedilebilecek, indirim hakkı ise vesikaların kanuni defterlere kayıt edildiği vergilendirme döneminde kullanılabilecektir. Ancak bu indirim hakkının vergiyi doğuran olayın vuku bulduğu takvim yılı içinde kullanılması, yılın aşılmaması gerekir.