Maliye Postası Dergisi
GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDA GİDER VE MALİYET UNSURU OLARAK DİKKATE ALINACAK HARCAMALAR NELERDİR?
Türk vergi sisteminde; ticari bir organizasyon kapsamında olmadan ve devamlılık arz etmeyecek bir şekilde gayrimenkullerin, iktisap tarihinden itibaren beş yıl içinde, elden çıkarılması dolayısıyla elde edilen kazançlar, değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.
Değer artış kazançlarında vergiye esas kazanç safi değer artışıdır. Gelir Vergisi Kanunu’nun Mükerrer 81’inci maddesindesafi değer artışının; elden çıkarma karşılığında elde edilen hasılattan, elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelleri ile elden çıkarma dolayısıyla yapılan ve satıcının uhdesinde kalan giderlerle ödenen vergi ve harçların indirilmesi suretiyle bulunacağı hüküm altına alınmıştır.
Elden çıkarılan mal ve hakların maliyet bedelinin sağlıklı bir şekilde belirlenmesi safi değer artışının tespit edilmesinde önem arz etmektedir. Bu kapsamda; gerçek kişilerin gayrimenkulün tapuya tescili sırasında ödenen tapu harcı, bina izolasyon bedeli, kombi konulmasına ilişkin yapılan harcamalar, banka kredisi kullanılarak edinilen gayrimenkullerde bankalara ödenen faizler, kolonlarını ve kirişlerini güçlendirmek için yapılan harcamalar, kapıların değiştirilmesi ve yapım aşamasında olan bina için aldığımız mutfak dolabı, banyo, parke ve fayans döşeme, gibi yapılan harcamaların gayrimenkulün elde çıkarılması durumunda maliyet bedelinin tespitinde dikkate alınıp alınmayacağı önem arz etmektedir.
Çalışmamızın konusunu gerçek kişilerin gayrimenkulleri için yaptığı çeşitli harcamalar açısından bu harcamaların maliyet bedeline girip girmeyeceği hususu değerlendirilmeye çalışılmıştır.
GAYRİMENKULLERİN ELDEN ÇIKARILMASINDAN DOĞAN KAZANÇLARDAN BEYAN EDİLMEYECEK OLANLAR